Osijek
RADIĆ PRIREDIO PRIMANJE ZA PEČUŠKOG KOLEGU

Postoji golem prostor za
produbljivanje suradnje
Osijeka i Pečuha
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Osječki je gradonačelnik Ivan Radić priredio primanje za svog pečuškog kolegu Attilu Péterffyja, koji je stigao u naš grad kako bi nazočio gala koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu 30. obljetnice diplomatskog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Dvojica su se gradonačelnika i njihovi suradnici susreli u prostorijama Kulturnog centra Osijek, iskoristivši taj trenutak za radni sastanak na kojemu su razgovarali o međusobnoj suradnji gradova prijatelja. I Radić i Péterffy istaknuli su s ponosom da su Osijek i Pečuh uspostavili partnerske odnose daleke 1973. godine.

- Razgovarali smo o jačanju suradnje naših dvaju gradova, ali podjednako tako i kulturne i gospodarske suradnje. U području kulture već imamo suradnju srodnih institucija te gostovanja umjetničkih ansambala u Pečuhu i Osijeku. Namjeravamo kulturnu suradnju još više produbiti i pojačati. Razgovarali smo i o suradnji gradskih uprava dvaju gradova. Osijek i Pečuh mogu zajedno upućivati zahtjev za dobivanje europskog novca, što može biti produktivno za oba grada. Drugi je oblik suradnje gospodarska suradnja tvrtki s područja grada Osijeka i grada Pečuha. Naposljetku, tu je i suradnja u području turizma. Kao što znate, možemo se pohvaliti da smo prošle godine ostvarili sedam posto više noćenja nego rekordne 2019. godine, ali smatramo da možemo biti još bolji - istaknuo je pred novinarima osječki gradonačelnik.

Pečuški gradonačelnik Attila Péterffy također smatra da postoji velik prostor za suradnju dvaju gradova. Istaknuo je dobre odnose s hrvatskom manjinom koja živi u Pečuhu. Dodao je kako je tek nedavno doznao kako Osijek njeguje partnerske odnose s još jednim mađarskim urbanim entitetom, riječ je o 13. okrugu Grada Budimpešte, te je poželio i da ta suradnja bude plodotvorna kao što je ona s Pečuhom. D. Celing
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike