Svijet
SVE NAPETIJE NA ISTOKU EUROPE

Ukrajini Britanci poslali oružje, najavljena vojna vježba Rusije i Bjelorusije
Objavljeno 19. siječnja, 2022.

Ruska i bjeloruska vojska zajednički će uvježbavati odbijanje vanjskog napada prilikom vojne vježbe “Saveznički odgovor” u Bjelorusiji, u veljači. Ruske postrojbe i vojna oprema počeli su stizati, a vježba će biti održana u blizini bjeloruske granice s članicama NATO-a Poljskom i Litvom te blizu granice s Ukrajinom.



”Cilj je fino organiziranje suzbijanja i odbijanja vanjske agresije tijekom obrambene operacije, suprotstavljanje terorizmu i zaštita interesa Unije (Rusije i Bjelorusije)”, kazao je ruski ministar obrane Aleksandar Fomin. Ističe da će 12 mlažnjaka Suhoj Su-35, dvije jedinice proturaketnog sustava S-40 te raketni sustav Pancir biti tu raspoređeni zbog vježbe.

Njemačka ne može odbaciti mogućnost upotrebe plinovoda Sjeverni tok 2 kao sredstva prisile u slučaju ruske agresije prema Ukrajini, kazao je visoki dužnosnik njemačkog SPD-a. U Moskvi su, pak, razgovarali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegova njemačka kolegica Annalena Baerbock. “Ukazali smo na kontraproduktivnost pokušaja politiziranja tog projekta”, kaže Lavrov. Ističe da bi Rusija pozdravila sudjelovanje SAD-a u diplomatskim naporima i odbacuje postojanje plana za napad na Ukrajinu. No, Baerbock je rekla da je teško ne ocijeniti rusko gomilanje vojnika uz granicu kao “prijetnju”. “Nemamo drugih opcija, čak i ako to znači platiti visoku ekonomsku cijenu”, kaže.

Britanska vlada poslala je vojni zrakoplov s lakim obrambenim protutenkovskim naoružanjem u Ukrajinu “kako bi joj pomogla povećati obrambene kapacitete”. “To nisu strateška oružja i nisu prijetnja Rusiji, već su za korištenje u samoobrani. Trenutačni jaz velik je, ali nije nepremostiv. Još se nadam da će diplomacija prevladati, a izbor je na Putinu”, kazao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Dvostranačka skupina senatora SAD-a obećala je u Kijevu solidarnost i oružje. “Mislim da je Putin napravio najveću pogrešku u karijeri podcijenivši koliko će se narod Ukrajine hrabro boriti ako izvrši invaziju”, rekao je senator Richard Blumenthal. “Nametnut ćemo ozbiljne ekonomske sankcije, ali dat ćemo narodu Ukrajine i oružje, smrtonosno oružje koje im je potrebno za obranu života”, rekao je nakon sastanka s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. To bi moglo uključivati ​​protutenkovske projektile Javelin, rakete Stinger, malokalibarsko oružje i čamce, ističe. “Naša poruka je: bit će posljedica ako odluče prekršiti svetost ove demokracije”, kaže senatorica Amy Klobuchar.



Igor Bošnjak
Njemačka ne odbacuje mogućnost upotrebe plinovoda Sjeverni tok 2 kao sredstva prisile protiv Kremlja

Najčitanije iz rubrike