Kultura
PREMINUO MAESTRO NIKŠA BAREZA

Njegov opus ostat će upisan u svjetskoj glazbenoj antologiji
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Posebnu je pozornost pridavao suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza, koji je više od pola stoljeća dirigirao u najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, izvijestio je HRT. Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najboljih, Sachsa, Karajana, Matačića. Sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Britainom, Orfom i Šostakovičem produbljivao je studij moderne glazbe, piše HRT.



Sjajna karijera


Nakon opernih kuća Zuericha, Sankt-Peterburga i Graza maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale te redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča Praga do Osla i Firence. Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina. Posebnu je pozornost pridavao suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima. Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a posljednji je put za dirigentski pult izišao sredinom listopada prošle godine ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut u povodu smrti Nikše Bareze istaknuvši da će njegov opus ostati zauvijek upisan u antologijskom popisu svjetske glazbene scene.

- Nikša Bareza svojim je djelovanjem utjecao na stvaranje glazbene kulture ne samo hrvatske nego i međunarodne glazbene scene, ostvarivši sjajnu, jednu od najbogatijih dirigentskih karijera, ravnajući velikim ansamblima i orkestrima, na pozornicama i festivalima od Splita, Zagreba, Dubrovnika, Graza, Beča, Pariza, Züricha, Ženeve, Torina, Milana i Venecije, preko Münchena, Chemnitza, Nürnberga, Frankfurta, Hamburga, Dresdena i Leipziga, do Praga, Sankt-Peterburga, Moskve, Rige, Minska i mnogih drugih - istaknula je ministrica.

- Uz dinamičnu i plodnu karijeru u inozemstvu maestro Bareza dugo je djelovao i kao ravnatelj opere ili šef dirigent hrvatskih opernih kuća i orkestara, među kojima se izdvaja rad sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije i Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu - podsjetila je. Izniman dugogodišnji umjetnički doprinos ostvarivao je interpretacijama opernog repertoara, kao stalni gost dirigent na najprestižnijim svjetskim pozornicama od milanske Scale do hamburške opere. Surađujući s uglednim svjetskim ansamblima i solistima tumačio je raznoliki repertoar i najzahtjevnije partiture operne i koncertne literature - dodaje se u sućuti.

- U njegovim interpretacijama očitovao se ne samo glazbeni talent nego i istraživački duh, stručni pristup i obraćanje izvornim zapisima skladatelja koje je neumorno proučavao i tako stekao ugled jednog od najboljih poznavatelja pojedinih glazbenih djela i opusa.



Stručni pristup


Posebnu brigu za promociju hrvatske glazbe pokazao je praizvedbama i tonskim zapisima djela velikog broja hrvatskih skladatelja, što je bila njegova umjetnička misija. I struka i publika s poštovanjem će se prisjećati njegovih dojmljivih interpretacija i uvijek predanog, studioznog i minucioznog pristupa iščitavanju partitura. Učio je od velikana kao što su Sachs, Karajan i Matačić, a poznato je kako je sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Brittenom, Orffom i Šostakovičem produbljivao studij moderne glazbe. Stoga će u antologijskom popisu svjetske glazbene scene ostati zauvijek upisan i opus maestra Nikše Bareze, dirigenta velika ugleda i dobitnika mnogih hrvatskih i inozemnih nagrada - stoji u sućuti ministrice kulture i medija. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike