Osijek
U SALONU AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Predstavljeni najbolji studentski videouratci na temu internetskih trolova
Objavljeno 17. siječnja, 2022.

U Salonu Akademije za umjetnosti kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strosamayera u Osijeku u Tvrđi proglašeni su i predstavljeni najbolji studentski kratki videouratci na temu internetskih trolova.



Posrijedi je zajednički projekt osječke Akademije za umjetnost i kulturu, Agencije za elektroničke medije i internetskog portala medijskapismenost.hr koji traje već tri godine. Pretprošle godine tema studentskih radova bili su govor mržnje i elektroničko zlostavljanje, a 2021. student su se pozabavili dezinfodemijom u medijima i javnosti. U ovu aktivnost bili su uključeni studenti završne, 2. godine diplomskog studija na Akademijinom Odsjeku za kulturu, medije i menadžment, a njihov praktični zadatak bio osmisliti, snimiti i montirati videouradak na zadanu temu u sklopu kolegija Propaganda u medijskoj kulturi. Prosudbeno povjerenstvo činilo je petoro članova, među kojima su bili i Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr i Tomislav Levak, predavač na ovom kolegiju i Odsjeku Akademije.

Kako je rekao Tomislav Levak, trolovi su likovi iz staronordijske mitologije, a njihova suvremena inačica koja nosi dvosložni naziv internetskih trolova označava ljude koji na društvenim mrežama i internetu iznose svađalačka, uvredljiva i provokativna stajališta, nerijetko skrivajući se iza lažnih imena i nadimaka. Time se stvara plodno tlo za širenje dezinformacija i lažnih vijesti.

Najbolji videouradak s naslovom "Welcome to the Troll East" napravile su studentice Manuela Zujić, Mihaela Košćec i Ana Čančar. Studentica Zujić je objasnila kako su ona i kolegice usporedile ponašanje trolova na Facebooku s podjednako neuljuđenim Divljim zapadom. To je bio i razlog zašto je njihov kratki videouradak pratila uvodna tema iz legendarnog filma "Dobar, loš i zao" talijanskog redatelja Sergija Leonea koju je napisao Ennio Morricone.

- Agencija za elektroničke medije i osječka Akademija za umjetnost i kulturu su već treću godinu partneri u ovom projektu. Ponosni smo na to. Agencija surađuje sa 13 visokoškolskih ustanova, no od svih njih je osječka Akademija najaktivnija. Studenti su ovom prilikom vrlo dobro ukazali na to koliko su trolovi opasnosti za društvo. Studenti su se natjecali s osam radova, a nas su razveselili različiti pristupi temi koji govore o njihovoj kreativnosti, objasnio nam je Tomljenović. D.Celing
Osječki studenti pozabavili su se internetskim trolovima u sklopu kolegija Propaganda u medijskoj kulturi

Najčitanije iz rubrike