Regija
BRANKA KOKOŠAREVIĆ SPAJA TRADICIJU I MODERNO

Likovi iz mašte i crtića od vune
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Veseli ju kada unuci gledaju kako se iz bakinih ruku rađaju njihovi ljubimci
VINKOVCI



Vinkovčanka Branka Kokošarević poznata je vinkovačkoj javnosti kao voditeljica u Folklornom ansamblu Lisinski i strasna ljubiteljica ručnog rada kojim spaja tradiciju i moderno, ali u zadnje vrijeme poznata je i po izradi igračaka, ukrasa i brojnih drugih predmeta od vune.



Još dok je bila mala zanimalo ju je sve ono što može napraviti sama svojim ručicama, a tome su ju učile njezina majka i tri sestre, i od njih je mnogo toga naučila, a što primjenjuje i danas. U početku je radila miljetiće i stolnjake, poslije heklane veste, kape i šalove, a nedavno se rodila ideja o maštovitim lutkama od vune.

- Ideja je nastala vrlo jednostavno. Moji unuci, Josip i Lucija, obožavaju plišane igračke, pa su prvi radovi završili u rukama mojih najdražih: medvjedići, žabe, jednorozi, žirafe, hobotnice, brojni likovi iz crtića, poput Winnie Pooha, Else i Ane, ili Mickeyja Mousea - kaže 54-godišnja Branka Kokošarević, dodajući kako su s vremenom nastajale i prigodne igračke, poput Djeda Božićnjaka, snjegovića, gnoma, uskrsnih zečića, ili pilića. Uz razne vunene igračke i ukrase, Branka radi i uporabne predmete, pa na njezinoj Facebook stranici “Ručni unikati Koka” mogu se pronaći i veste, majice, papuče, torbe, ruksaci, ljetni cekeri te jedan od definitivno najvećih hitova - dekice igračke.

- Ovom dekicom možete pokriti dijete u kolicima i krevetiću, ili je staviti na pod kad je dijete već u fazi sjedenja, a pri tome će uvijek imati omiljenog plišanca uz sebe - pojašnjava Branka.

Materijale s kojima radi, dječju mekanu vunu, plišanu vunu, ili stopostotni pamučni konac, nabavlja uglavnom u Vinkovcima, ponekad i u Zagrebu. Sve igračke puni antibakterijskim punilom, oči i nos stavlja sa sigurnosnom kopčom zbog onih najmanjih, a mame ih mogu bezbrižno prati u perilici rublja na 30 C stupnjeva.

Beskrajno uživa u ovome što radi. Kaže kako ju opušta od svakodnevnih briga i misli, ali i odvraća od gledanja u ekran. Ipak, najviše ju veseli kada njezini unuci gledaju kako se iz bakinih ruku rađaju njihovi ljubimci, a vjeruje kako će jednako biti i s još jednim unučetom koje je na putu. Osim sa svojom djecom i unucima, svoj hobi rado isprepliće i s omiljenim folklorom, budući da je dugi niz godina bila plesačica, dok je zadnjih pet voditeljica Mlađe dječje skupine u FA-u Lisinski.

- Tu zapravo mogu povezati tradiciju ručnog rada i veselu dječju zaigranost - kaže Branka Kokošarević i dodaje kako, ako se nekada i umori, sve jednostavno i u trenu nestane kada vidi reakcije mališana koje ju svaki put oduševe, a ništa drugačije ne reagiraju ni odrasli koji se nerijetko i sami požele igrati, ili imati pokoji predmet od vune za sebe. Oduševljenje njezinih pratitelja zapravo i ne čudi, jer svaka njihova želja bude ispunjena u svega nekoliko dana, i iako radi sama, velika su joj pomoć mali pomagači koji samo imaju zadatak nacrtati ili poželjeti lutka iz mašte, ili lika iz crtića ili bajke.



Miroslav Flego
Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana