Regija
VEČER PUČKIH IGROKAZA HARKANOVCI

Izveli igrokaz, pokazali nošnje i rekonstruirali nastup iz 1971.
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Folklorni dio večeri bio je zastupljen koreografijama Baranje, brodske Slavonije uz jednu izvornu harkanovačku koreografiju
HARKANOVCI



U prostorima Društvenog doma u Harkanovcima HKUD Harkanovci održao je prvu večer pučkih igrokaza te tradicionalni godišnji koncert. Bila je to nesvakidašnja i prva izvedba takve vrste u ovom selu koju su harkanovački folkloraši počeli pripremati još 2019. godine, ali je zbog epidemiološke situacije održana tek sada.



Želja im je da ovakva večer s godinama postane tradicionalna, ali s puno većim brojem gostiju, jer im je sada u gostima zbog poštovanja epidemioloških mjera bio jedino KUD Tamburica Velimirovac.

Među nizom iznenađenja koje je za posjetitelje u ovoj večeri sjedinio HKUD Harkanovci, u uvodnom dijelu bila je rekonstrukcija izvedbe nastupa tog KUD-a u Zagrebu davne 1971. godine.

"Specifičnost ove izvedbe jest u tome što je koreografija za taj nastup osmišljena s pomoću snimki koje smo uz puno truda nabavili iz Fonoteke HRT-a, a kojoj zahvaljujemo na pomoći jer smo uz njezinu podršku mogli rekonstruirati nastup naših sumještana prije više od pola stoljeća. Koliko smo u tome uspjeli, najbolje svjedoče čestitke dviju naših sumještanki koje su u to vrijeme bile dionice tog nastupa, a sada su, među rijetkim pripadnicama tadašnjeg sastava HKUD-a, došle pogledati naš nastup", naglašava predsjednik HKUD-a Harkanovci Josip Hikl, dodavši da je još nekolicina članova tadašnjeg HKUD-a također bila pozvana na koncert, ali na njemu nisu sudjelovali zbog dobi i narušena zdravlja.

Posjetitelje ovog događaja oduševio je i prikaz rekonstruirane nošnje iz Harkanovaca izrađene prema pričama starih mještana i zapisima iz starih knjiga i sa slika. Predsjednik Hikl naglašava da su sve dosad članovi HKUD-a za nastupe koristili vlastitu nošnju jer HKUD nije posjedovao nošnju koju bi mogao izdavati članovima. Ipak, zahvaljujući izdvojenih 15-ak tisuća kuna za materijal i desetcima i desetcima sati rada i kreiranja, harkanovački folklor odsad posjeduje osam kompleta rekonstruiranih ženskih tzv. polusvečanih nošnji koje se nisu nosile za velike prigode, već za izlaske u goste ili u Valpovo gdje su se obavljali značajni i veći poslovi. "To je posao koji smo zapravo započeli početkom pandemije. S obzirom na to da više nije bilo proba i nastupa, članovi HKUD-a dali su si u zadatak pomnije istražiti i proučiti nošnju svoga sela, potražiti starije osobe koje znaju izrađivati određene dijelove te nošnje te uz njih na radionicama i naučiti ponešto o našoj nošnji koju su dotad samo odijevali. Uz pomoć starijih žena iz sela, gledali su i učili kako se suknja "skalića", zamata "šamija" ili pak druge manje poznate vještine potrebne za izradu naše nošnje. Za realizaciju te zamisli trebalo nam je oko dvije godine", otkriva Hikl još sretniji zato što je njihov entuzijazam i polet na ovom planu oduševio njegove sumještane koji su ostali zatečeni rezultatima njihova rada kao i dramskom predstavom "Drumski raj" dramske amaterske sekcije.

Dramska sekcija je, naime, osnovana još 2019. godine i čini ju 10-ak članova, no dosad je zabilježila samo dva nastupa prije početka pandemije. "S obzirom na to da mnogo naših mještana podržava rad našeg HKUD-a i željeli su ostati njegovi članovi, radom u ovoj sekciji htjeli smo im dati priliku da ovako s nama nastave nastupati, družiti se i biti dio naše zajednice", poručio je Hikl.

Folklorni dio večeri bio je zastupljen koreografijama Baranje, brodske Slavonije te jednom izvornom harkanovačkom koreografijom.


Lidija Aničić
"Drumski raj" na harkanovački način
Treće u nizu pripremljenih iznenađenja bila je dramska izvedba članova HKUD-a pod neslužbenim nazivom "Drumski raj". Riječ je o predstavi u kojoj je sudjelovalo šest HKUD-ovaca uz tamburaše, a u kojoj se na šaljiv način nastojao prikazati povratak starije gospođe s pozamašnom inozemnom mirovinom iz Njemačke u svoje mjesto i situacije u kojima se našla. Predstava traje 30-ak minuta, za nju se intenzivno pripremalo posljednjih mjesec dana, a njezin scenarist bio je Jozo Varžić, otkriva predsjednik Hikl, koji je i sam sudjelovao u predstavi.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike