Ekonomija
MNOGO SNAŽNIJI RAST OD VLADINA PLANA

Kinesko gospodarstvo poraslo 8,1 %
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Kinesko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 8,1 posto, mnogo snažnije negoli je to vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala bolesti COVID-19 koje su zakočile potrošnju.

Drugo gospodarstvo svijeta snažno se oporavilo na početku prošle godine od posljedica pandemijske krize koja je zakočila tempo rasta u 2020. na samo 2,2 posto, prema revidiranim podacima. Vlada je za 2021. zacrtala stopu rasta "iznad šest posto", a aktivnosti su nadmašile očekivanja i do trećeg tromjesečja dosegnule stopu rasta od 4,9 posto u odnosu na godinu ranije. U cijeloj 2021. gospodarstvo je poraslo najsnažnije od 2011. godine. U zadnja tri mjeseca stopa rasta kliznula je na 4,0 posto, odražavajući stroga ograničenja kojima je Peking nastojao suzbiti opetovano širenje koronavirusa. Mjere su pogodile potrošnju, a kraj godine obilježilo je i veliko poskupljenje energenata. U prosincu je tako promet u maloprodaji porastao samo 1,7 posto u odnosu na godinu ranije, najslabije od kolovoza 2020. Industrijska proizvodnja uspješno se nosila s teškim okruženjem i uvećana je 4,3 posto na kraju godine, nakon 3,8-postotnog rasta u studenome.

Kineski čelnici obećali su veću potporu gospodarstvu koje se suočava s višestrukim preprekama u 2022. Središnja je banka tako u ponedjeljak smanjila kamate na srednjoročne zajmove prvi put od travnja 2020. godine. H

Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike