Autoglas
OPREZ JUTARNJE SU TEMPERATURE ISPOD NULE

Vožnja auta zimi traži od vozača opreznost
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Čišćenje automobila od mraza u jutarnjim je satima nužnost, no uvijek ima vozača koji to ne čine i ugrožavaju sve na cesti

Temperature su već danima ujutro ispod nule, što vozačima poprilično otežava prometovanje. Većina vozača pridržava se propisanih uvjeta za vrijeme zimske vožnje, no uvijek ima onih koji na cestu izlaze s "ćelavim" gumama, što je opasno ne samo za njih nego i za sve druge sudionike u prometu. Stoga se postavlja pitanje koliko se kao vozači brinemo o vožnji u zimskim uvjetima.



Oprezno vozite


Jedna od obveza je čišćenje vozila prije nego što se krene u vožnju, uglavnom struganje leda s vjetrobranskih stakala, iako ste vjerojatno vidjeli automobile da nemaju očišćena ni sva stakla, tek eventualno kružić na ‘‘šajbi‘‘ s lijeve strane kroz koji vozač "škilji" na cestu. Takvi su vozači posebno opasni na cesti, pogotovo u blizini pješačkih prijelaza, jer im je pogled na lijevu i desnu stranu otežan. Do sada je bilo, bar na području Osječko-baranjske županije ovog siječnja, sankcioniranja neodgovornih vozača koji nisu očistili svoje vozilo, a uključili su se u promet.

O čemu još treba voditi računa u zimskim uvjetima vožnje? Na motornim vozilima i tijekom vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena (na motociklu i mopedu cijele godine). Na put uvijek krećite odmorni, informirajte se o vremenskim uvjetima i stanju na cestama. Bez obzira na upotrebu zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek držite u vozilu.

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom), pri vožnji u kolonama povećajte razmak između svog i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put. Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja. Vodite računa o tome da pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave "ledene zasjede", zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

Poledice


Uobičajeni je savjet prije putovanja da se na autokarti ili digitalnim putem (ako područje putovanja ne poznajete dovoljno) upoznate s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima. U ovo zimsko vrijeme to je još važnije jer postoje dionice cesta na kojima je zimska oprema obvezna neovisno o tome je li kolnik pod snijegom. To morate znati i za ceste u vašem okruženju, ceste kojima se svakodnevno vozite. Ima vozača koji se ne koriste svojim automobilom kad je na cesti snijeg, ali kad ga nema, voze iako nemaju potrebnu zimsku opremu. Jer poznato im je da zimsku opremu moraju imati u zimskim uvjetima kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Provjerite razinu i stanje rashladne tekućine koja mora biti funkcionalna do minus 25 Celzijevih stupnjeva. Nemojte riskirati jer zbog zamrzavanja hladnjaka i vode u bloku motora riskirate posjet serviseru i veliku štetu. Također, ne treba zanemariti - najbolje da provjerite kod svakog posjeta benzinskoj postaji - tekućinu za pranje vjetrobrana. Zaštita treba biti najmanje minus deset, bolje na minus 20 stupnjeva Celzijevih.



Milan Bugarić
KAZNA 1000 KUNA
Ako na kotačima ostavite “ćelave” gume, prijeti vam 1000 kuna kazne. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tona podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg. Mnogim vozačima još uvijek treba objasniti pojam - zimske gume. To nisu gume za snijeg, nego gume za zimsko razdoblje i zimske uvjete. Gume su jedan od najvažnijih dijelova vozila, a budući da posreduju između automobila i ceste, presudne su za sigurnost.

1000

kuna je kazna za neimanje zimske opreme u vozilu

15.

travnja prestaju zimski uvjetni na cestama u Hrvatskoj

Provjerite antifriz, jer zbog zamrzavanja hladnjaka i vode u bloku motora riskirate veliku štetu