Kultura

Novi Sad službeno ponio titulu Europske prijestolnice kulture
Objavljeno 17. siječnja, 2022.

Slaveći velika imena srpske znanosti, kroz umjetnost i kulturu, Novi Sad je proteklog vikenda postao Europska prijestolnica kulture. Više od 400 umjetnika iz Srbije i Europe, kroz Doček – jedinstvenu umjetničku proslavu u Europi, zajedno s publikom dosegnuli su zenit, pokazavši kako se čuva i promovira nasljeđe onih koji su dostigli europske i svjetske okvire – Mileve Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića, Dragiše Brašovana i Ljubomira Micića.


Svečano otvorenje obilježila je nesvakidašnja proslava "Zeniteum:: 2022" u režiji Dragana Živadinova kada je u 20 sati i 22 minute na scenu izišao popularni umjetnički dvojac Synspecies, čiji audiovizualni performans Crevasse predstavio mit o stvaranju, a uslijedila je i zdravica domaćina Lazara Jovanova, koji je s Novosađanima i brojnim gostima iz Europe nazdravio s rakijom preprečenicom.

Vrhunac svečanog otvorenja bio je oličen u dva lika – liku Milutina Milankovića, kojeg je tumačio Boris Isaković, i Mileve Marić Ajnštajn, koju je odigrala Anita Mančić, uz 22 glumca, 22 pjevača, baletske plesače, akrobate, solotrubače Lauru Vukobratović i Nenada Markovića, ali i čitav puhački orkestar.

Glazbu koja je pridonijela cijelom audiovizualnom događaju, prilagođena takvoj vrsti spektakla, skladala je Dragana Jovanović, a upotpunili su i DJ-evi Miloš Martinov Lag i Dejan Ilić. Upravo je predstava "Zeniteum:: 2022" multimedijalni događaj kojim je avangardni slovenski redatelj, Dragan Živadinov, na samo sebi svojstven način, definirao mjesto Novog Sada na kulturnoj mapi Europe.

 

U tom svečanom trenutku, iz svemira, Novi Sad su pozdravili astronauti s međunarodne svemirske postaje, Anton Shkaplerov, Pyotr Dubrov i Matthias Maurer.

 

Novi Sad je Europska prijestolnica kulture

 

 

Svečano je otvorena i velika nesvakidašnja izložba "Vreme i vaseljena" u holu Studija M, autora dr. Dušana Jovovića i profesora dr. Aleksandra Petrovića. Zamišljena kao putovanje od tame do svjetlosti, od kaosa do kozmosa, i uokvirena pričom o velikanu svjetske znanosti, Milutinu Milankoviću, izložba se bavi pojmom vremena kroz vjekove, kao i međusobnim odnosom čovjeka, vremena i znanosti. Kao tematsku okosnicu postavke autori su iskoristili lik i djelo proslavljenog znanstvenika koji se kao akademik i profesor Univerziteta ostvario u nizu znanstvenih disciplina. Izložba će za posjetitelje biti otvorena tijekom cijele 2022. godine.

Gledatelji su preko malih ekrana, u direktnom prijenosu na drugom programu RTS-a i prvom programu RTV-a, imali priliku da isprate Ceremoniju proglašenja Novog Sada kulturnom prijestolnicom, održanu u Srpskom narodnom pozorištu, na kojoj su se svim prisutnim uzvanicima obratili europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel preko videolinka, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, NJ.E. ambasador i šef delegacije Europske unije u Srbiji Emanuele Giaufret, ministarica kulture i informiranja i potpredsjednica Vlade Srbije Maja Gojković i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

 

Nakon toga su diljem Novog Sada održani koncerti na različitim, nesvakidašnjim lokacijama, uz strogu primjenu epidemioloških mjera.

 


Programski luk "Seobe" počinje 1. veljače

 

Odmah nakon Dočeka, počet će programski luk "Seobe" koji sagledava kretanje stanovništva kao inspiraciju u umjetnosti i podsjeća na pozitivne posljedice migracija i međusobnih prožimanja u kulturi.

U okviru tog programskog luka publika će imati priliku gledati operu Srpskog narodnog pozorišta "Vladimir i Kosara suvremenog srpskog skladatelja Stevana Divjakovića, dvije velike izložbe koje prvi put na jedinstven način pričaju priču o povijesti Novog Sada – jedna u izvedbi Muzeja Grada Novog Sada i druga u Muzeju Vojvodine uz mnogobrojne kustose. Obuhvatit će i jedinstven paviljon književnosti "Seobe duša" uz izložbe, scensko čitanje knjiga, predstave, koncerte, kao i cirkuski umjetnički performans, te brojne druge programe.
Poslije "Seoba" počet će programski luk "Budućnost Evrope", zatim "Heroine", "Tvrđava mira", "Dunavsko more", "Kaleidoskop kulture" i na kraju "Druga? Evropa".

 

Novost je da od sada, preko Vibera, svi zainteresovani za programe Europske prijestolnice kulture, mogu ih pratiti preko Viber zajednice Visit Novi Sad (https://vb.me/novisad), kao i preuzeti Viber naljepnice (https://stickers.viber.com/pages/novisad) Europske prijestolnice kulture.

Tijekom cijele 2022. godine Novi Sad će se kao Europska prijestolnica kulture predstaviti kroz više od 1500 kulturnih događaja, uz sudjelovanje oko 4000 lokalnih, nacionalnih i međunarodnih umjetnika, a detaljan program možete pronaći na službenoj stranici Novi Sad – Europska prijestolnica kulture (http://www.novisad2022.rs/). PR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike