Sport
HRVOJE HORVAT

Zovem Musu, a on me pita: Izborniče, je l‘ me Hrvatska treba?
Objavljeno 16. siječnja, 2022.
Ukrajinci misle ući u utakmicu s ciljem pobjede, rekao je Horvat uoči posljednjeg susreta skupine C

Hrvat Hrvoje Horvat taktički je nadmudrio Španjolca Tonija Geronu, izbornika Srbije! Utakmica naših rukometaša na Euru sa Srbijom odigrana je baš onako prema Horvatovim "šablonama". I sam je nakon susreta, već potpuno otpuštenih kočnica, kakvog ga rijetko vidimo, priznao da se voli "taktički nadmudrivati sa Španjolcima".



Čini se da je ovaj put Španjolca doista nadmudrio. A nije mu bilo lako, jer obrambenu formaciju dirigirao mu je i "gospodin PCR". Sklepao je nešto "Cveba", nakon 6-0 zaigrao i 5-1, što nam je djelovalo kao da su Srbi, odnosno španjolski trener, to prvi put vidjeli. Nije nam baš jasno da takvo iznenađenje može biti obrana 5-1 s Jelinićem na prednjem, kojeg je kroz SEHA ligu upoznala gotovo cijela reprezentacija Srbije i da takav detalj može promaknuti nekome tko se navodno jako dobro priprema za svaku utakmicu.

Pogrešna taktika


- Nisu oni bili iznenađeni, sigurno su znali da ćemo zaigrati 5-1. Oni je nisu dobro snimili, taktički su se pogrešno pripremili. Španjolci igraju 5-1, ali potpuno drukčije, pa je i to razlog naše dobre igre u obrani.

Je li možda ovom pobjedom na neko vrijeme odgodio razmišljanja da i Hrvatska uvede španjolske trenere, što već danas radi "pola Europe"? To pitanje sigurno bi se povuklo u javnosti da smo kojim slučajem izgubili od Srbije.

- Svatko ima svojih ideja. I ja dosta toga "kradem" od španjolskih trenera. U njihovu stilu i vođenju igre ima jako dobrih stvari, ali nije da oni znaju sve. Ima i kod nas stvari koje mi bolje radimo od Španjolaca.

Prepričao je događaj kako je gradio hrvatski bedem. Bitnu ulogu uz svoga bivšeg igrača iz NEXE-a Marina Jelinića imao je iskusni Željko Musa, junak pobjede nad Norveškom u polufinalu EP-a prije dvije godine u Stockholmu.

- Nazvao sam Musu i on me odmah pitao: Izborniče, je l‘ me Hrvatska treba? Znao sam da će tako reagirati, ali sam ga zvao iz pristojnosti. Velika je to stvar za našu reprezentaciju što su se igrači spremni odazvati.

Dolazi sada i Jakov Gojun. Još jedan provjereni igrač za obranu.

- Curi nam sa svih strana. Jaganjac sigurno neće igrati protiv Ukrajine. Dobio je lakši potres mozga. Zato i nije igrao drugo poluvrijeme protiv Srbije. Svaki PCR test nama je stres. Žao mi je što COVID u ovom slučaju pobjeđuje.

Bez Jaganjca


Posljednju utakmicu skupine C u Szegedu igramo večeras (18 sati) protiv već otpisane Ukrajine, koja je na ovom Europskom prvenstvu doživjela dva uvjerljiva poraza. Od Srbije je izgubila 31:23, od Francuske 36:23. Napadački to još djeluje O.K., ali u obrani imaju velikih problema.

- Svaka reprezentacija koja je stigla na EP ima svojih kvaliteta. Siguran sam da Ukrajinci ne misle ući u utakmicu izgubiti. Kada sudac da znak za početak, svatko će započeti utakmicu s ciljem pobjede. Ne bježimo od toga, mi smo favoriti, ali ne smijemo se opustiti. I dalje je bitna borba za svaku loptu, ne smijemo otići s kursa koji smo zacrtali.

Nakon susreta s Ukrajinom i, nadamo se, pobjede Hrvatske morat ćemo još iščekivati završetak susreta Francuske i Srbije. Prazne su i idiotske priče kako bi Francuzi mogli namjerno "zakuhati". Uostalom, u slučaju pobjede Srbije u drugi krug ne bi prenijeli ni jedan bod.

- Srbija sigurno može i bolje od ovoga što je pružila protiv nas i može pobijediti Francusku. Pobijedili su ih i u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. No Francusku smatram boljom momčadi i ako bude prava, ako odigra ozbiljnu utakmicu, ne sumnjam u njezinu pobjedu - zaključio je hrvatski izbornik.


Krešimir Lacković
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
MI OVISIMO O NAVIJAČIMA
Horvat je kao pomoćnik Lini Červaru bio prošle godine u Egiptu, gdje se igralo bez publike. U Szegedu je u subotu bila puna dvorana. Premda je Szeged bliže srpskoj negoli hrvatskoj granici, ipak su naši navijači dominirali i na tribinama.

- Mi ovisimo o navijačima. Oni nam daju dodatni stimulans, zbog njih se igra i preko svojih mogućnosti. Generacije prije ovih igrača zaslužne su što hrvatska rukometna reprezentacija ima vojsku navijača i našom igrom moramo zaslužiti da i dalje dolaze u velikom broju - rekao je Horvat.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike