Svijet
PLENARNA SJEDNICA EUROPSKOG PARLAMENTA

Europski parlament bira novog predsjednika
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Ovoga se tjedna u Strasbourgu održava prva ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta, na kojoj će zastupnici birati novo vodstvo i održati komemoraciju za nedavno preminulog predsjednika Parlamenta Davida Sassolija. Podsjetimo, Sassoli je preminuo 11. siječnja, a na komemoraciji u ponedjeljak okupit će se niz europskih čelnika, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Sukladno s dogovorom zastupničkih klubova, na sredini mandata ovoga saziva Parlamenta bira se novo vodstvo, predsjednik, 14 potpredsjednika i pet kvestora te čelnici parlamentarnih odbora. U utorak će zastupnici glasanjem na daljinu birati novog predsjednika Europskog parlamenta. Favoritkinja za predsjednicu je malteška zastupnica iz redova Europske pučke stranke Roberta Metsola. Prema prethodnom dogovoru, socijaldemokrata Sassolija na sredini mandata treba zamijeniti kandidat ili kandidatkinja Europske pučke stranke. Druga dva velika zastupnička kluba, europski socijalisti i liberali, nisu istaknula svoga kandidata ili kandidatkinju, ali se još nisu izjasnila za koga će glasati. Zeleni su predložili Šveđanku Alice Bah Kuhnke, Ljevica, koja okuplja radikalne lijeve stranke, predlaže Španjolku Siru Rego, a euroskeptični Klub europskih konzervativaca i reformista Poljaka Kosmu Zlotowskog. Dio zastupnika Europskog parlamenta nije sklon podržati Robertu Metsolu zbog njezinih stajališta protiv abortusa, zbog čega bi se oni mogli okrenuti i glasati za kandidatkinju Zelenih, ali se ne čini vjerojatnim da bi to moglo ugroziti Metsolin izbor. Metsola dolazi s Malte, jedine članice u kojoj je abortus potpuno ilegalan.

U srijedu će francuski predsjednik Emmanuel Macron predstaviti zastupnicima prioritete francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Istog dana će Charles Michel i Ursula von der Leyen razgovarati sa zastupnicima o rezultatima posljednjeg samita EU-a, na kojem su glavne teme bile borba protiv pandemije, cijene energije, sigurnosna i obrambena pitanja te vanjski odnosi. U srijedu će zastupnici glasati o svojem stajalištu o zakonu o digitalnim uslugama, kojim se želi stvoriti sigurniji digitalni prostor i zaštititi prava korisnika. H
Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

NAPAD NOŽEM NA BISKUPA ASIRSKE CRKVE U SYDNEYJU

Motiv napada - vjerski ekstremizam

Najčitanije iz rubrike