Novosti
SUSRET HRVATSKOG DRŽAVNOG VRHA S DRAGANOM ČOVIĆEM

Potrebna je žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona
Objavljeno 16. siječnja, 2022.
Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjedateljem Doma naroda PS BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem ususret nastavku pregovora o reformi izbornog zakonodavstva u toj zemlji, priopćeno je u subotu. Razgovarali su o pripremama za održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH, izmjenama Izbornog zakona BiH te zaštiti ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg, priopćio je Ured premijera. Potrebna je žurna stabilizacija BiH kroz izmjene Izbornog zakona, rekao je Čović, podsjetivši na uspješan Mostarski sporazum. Konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj su funkcioniranja BiH, rekao je Čović prema priopćenju. Smatra da legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba Doma naroda te Predsjedništvu BiH. “U tom procesu se prava konstitutivnih naroda ne mogu dalje narušavati. Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost svih triju naroda”, istaknuo je Čović.



Hrvatski premijer istaknuo je da je sinergija i kohezija svih triju konstitutivnih naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna država i mogla ići naprijed. Vlada RH šalje poruku uvažavanja BiH te njezine suverenosti i teritorijalne cjelovitosti kao naše prijateljske i susjedne države s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju, rekao je Plenković. “Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti svih triju konstitutivnih naroda u najvišim institucijama BiH”, rekao je hrvatski premijer. Sinergija i kohezija svih triju konstitutivnih naroda i ostalih ključna je da bi BiH bila funkcionalna država i mogla ići naprijed. Praksa koja je na djelu u izboru člana Predsjedništva BiH od 2006. dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u nepravedan položaj”, kazao je Plenković. Vlada RH nastavit će prioritetno komunicirati o BiH sa svim međunarodnim partnerima, obećao je.



Čović je zahvalio hrvatskom premijeru na angažmanu u stabilizaciji i konsolidaciji odnosa unutar BiH te kontinuiranom zalaganju za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta zemlje, a sastao se i s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Kako je priopćio predsjednikov ured, razgovarali su o višemjesečnoj političkoj krizi u BiH i nužnosti okončavanja otvorenog pitanja reforme izbornog zakonodavstva. “Reformom Izbornog zakona ostvarila bi se nužno potrebna unutarnja međunacionalna konsolidacija. Daytonski sporazum omogućio je suverenost BiH koja se temelji na legitimnom predstavljanju svih konstitutivnih naroda. Milanović i Čović zaključili su kako ustavna jednakopravnost i legitimna zastupljenost u domovima naroda i kolektivnom predsjedništvu moraju biti implementirane kroz izborni zakon, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike. H/D.Pav.
Čović: Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost svih triju naroda

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora