Novosti
DOPUNSKO OSIGURANJE NAKON IZMJENE CENZUSA

Plaćanja participacije u zdravstvu oslobođeno je još 17,6 tisuća osiguranika
Objavljeno 17. siječnja, 2022.

Otkako je sredinom studenoga prošle godine povećan prihodovni cenzus, novih je više od 17,6 tisuća osoba steklo pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Odnosno, policu u iznosu od 70 kuna mjesečno sada za njih HZZO-u plaća državni proračun.



Stupanjem na snagu izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju utvrđeno je povećanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna RH, što znači da od sada pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a iz proračuna ostvaruju osigurane osobe kojima ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od dvije tisuće kuna, te osigurane osobe - samci - ako im prihod u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 2500 kuna.

Prethodno ovome, Vlada RH podržala je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, koji je podnio saborski zastupnik Silvano Hrelja. Predložio je da se prihodovni cenzus, na temelju kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije dopunskoga zdravstvenog osiguranja iz sredstava državnog proračuna, poveća s 1600,12 kuna na 2000 kuna mjesečno, dok se za osiguranika samca predlaže povećanje prihodovnog cenzusa s 2047,20 kuna na 2500 kuna mjesečno.

Na naš upit Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odgovorio je kako je, prema posljednjim podacima, krajem 2021. godine bilo 17.684 osiguranika koji su ostvarili pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, a ranije ga nisu ostvarivali. Svaki deseti osiguranik među njima, njih 1803, s područja je Osječko-baranjske županije, što nažalost potvrđuje slabiju socijalnu sliku u istočnoj Hrvatskoj u odnosu prema drugim dijelovima zemlje.

U tehničkom dijelu provođenja te mjere, iz HZZO-a odgovaraju kako za one osiguranike za koje imaju sve potrebne podatke, novo se pravo utvrđuju po službenoj dužnosti, te takvi osiguranici policu nesmetano mogu koristiti i dalje. "Ako im nije utvrđeno pravo po službenoj dužnosti, osiguranici koji smatraju da bi ga ipak mogli ostvariti sukladno navedenim zakonskim izmjenama, mogu se obratiti HZZO-u, najbolje u područnim jedinicama, podnošenjem zahtjeva", naglašavaju iz HZZO-a.

Nas je zanimao i odgovor na upit našeg čitatelja koji nije bio siguran ima li po novome pravo, podnio je zahtjev, ali je i nastavio uplaćivati. "U slučaju pozitivnog odgovora, mogu li očekivati povrat uplaćenog iznosa?" upit je koji smo prenijeli HZZO-u. "Osiguranici koji podnesu zahtjev te im je utvrđeno pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret sredstava državnog proračuna, navedeno pravo počinju ostvarivati s danom podnošenja zahtjeva, odnosno bez vakacijskog roka od 15 dana, te ne postoji mogućnost povrata uplaćenog iznosa premije za ranije razdoblje", jasno odgovaraju iz središnjice HZZO-a.

Prema ranije dostupnim podacima, u Hrvatskoj je između 2,2 i 2,3 milijuna osiguranika dopunskog zdravstvenog osiguranja (ne nužno svi kod HZZO-a), trećina njih, dominantno umirovljenici, na teret je proračuna. Nakon pada broja osiguranika bilježenog ranijih godina sada je trend preokrenut i ponovno je povećano zanimanje za ugovaranje police dopunskog osiguranja, kod novih, radnosposobnih osiguranika. D.Kuštro
Svaki deseti osiguranik oslobođen plaćanja, njih 1803, s područja je Osječko-baranjske županije

Možda ste propustili...