Novosti
U VINKOVCIMA 12 POSTO MANJE STANOVNIKA

Ivan Bosančić: Osobno žalim za svakim odlaskom, nadam se promjeni trendova
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Vinkovci prema najnovijem popisu stanovništva imaju 31.057 stanovnika, što je 4255, odnosno 12,04 posto, manje nego prije deset godina. Vinkovci su, prema najnovijim podatcima, 17. po veličini grad s prigradskim naseljima u Hrvatskoj, a 12. bez prigradskih naselja. Kada je riječ o drugim gradovima Vukovarsko-srijemske županije, taj je grad ipak izgubio najmanje stanovnika među njima.

"Iako je najmanji, i dalje je minus. Žalim za svakim odlaskom. Činjenica je da se dio naših sugrađana odselio u potrazi za boljim životom. Nisam sretan, ali to je legitimno jer ljudi imaju pravo na izbor. I sam imam prijatelje koji su se odselili u veće gradove ili inozemstvo zbog posla i ljuti me kada nam je jedina komunikacija Viber ili WhatsApp. No splet okolnosti tako je učinio. U gospodarski vrlo izazovnoj godini, s rastućom inflacijom i najavljenim poskupljenima, moramo zajedno s državom dati odgovore kroz poreznu politiku i rast plaća. Ono što mi ulijeva optimizam jest 735 novorođenih beba u vinkovačkoj bolnici, 44 više u odnosu prema godini prije. To je pokazatelj promjene trendova. Grad je smanjio prirez kako bi više na plaći ostalo građanima. Infrastrukturno podižemo kvalitetu života. U razgovoru s građanima osjećam ipak optimizam. Raduje me što se sve više mladih iz okolnih mjesta doseljava u naš grad, što je potvrda povjerenja i da smo poželjno mjesto za život. Potičemo studiranje, nove tehnologije, poduzetništvo. Radit ćemo i dalje kako bismo našoj djeci osigurali kvalitetno odrastanje, a starijima dostojanstven život. To je moj motiv i uloga gradske uprave, a ključan je gospodarski impuls. Vjerujem da ćemo uspjeti u tom smjeru realizirati planirano. Ne vrijedi nam gledati unatrag, nego stvarati rješenja. Svi smo u ovome zajedno", kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić o rezultatima najnovijeg popisa stanovništva.

Kako su pokazali podatci koje je Državni zavod za statistiku objavio u petak, samo tri grada u Hrvatskoj - Zagreb, Split i Rijeka, imaju više od 100.000 stanovnika. Četvrti najveći grad u Hrvatskoj je Osijek s 96.848 stanovnika. Slijede Zadar (70.782), Velika Gorica (61.198), Pula (52.411) i Slavonski Brod (50.039). Samo osam hrvatskih gradova ima više od 50.000 stanovnika. M.Flego
Samo osam hrvatskih gradova ima više od 50 tisuća stanovnika, pokazali su podatci iz popisa