Regija
KLJUČNO ZA GOSPODARSTVO

Prometni master plan za slavonske županije
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Projekt je izradila VIDRA, vrijedan je 6.618.000 kuna, od čega je nepovratnih 85 posto, tj. 5.625.300 kuna, iz Europske unije

U velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je završna konferencija projekta "Izrada prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska", koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija s partnerima Brodsko-posavskom, Osječko-baranjskom, Požeško-slavonskom i Vukovarsko-srijemskom županijom.



Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, vrijedan je 6.618.000 kuna, od čega nepovratna sredstva Europske unije iznose 5.625.300 kuna, odnosno 85 posto. Prometni master plan izradile su tvrtka UMiUM d. o. o. iz Zagreba, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, PNZ svetovanje projektiranje d. o. o. iz Ljubljane, a Razbor d. o. o. iz Zagreba bio je zadužen za savjetodavne usluge.

Učinkovit sustav


- Vjerujem da će ovaj master plan prometa poboljšati prometnu dostupnost cijelog našeg područja razvojem učinkovitog prometnog sustava. Naših pet slavonskih županija ima zajedničke prometnice koje u budućnosti želimo financirati, kao i one prometnice koje su svakoj od naših županija posebno važne. Master plan temelj je upravo za sve te buduće ceste, dionice, pruge, prometnice koje će se financirati iz raznih izvora – rekao je župan Igor Andrović, dodavši da se projektom pokazalo partnerstvo jedinica regionalne samouprave i drugih relevantnih dionika koji su osigurali informacije o potrebama povezivanja.

Cilj projekta bio je postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava na prostoru istočne Hrvatske. Master plan uključuje razdoblje od 2020. do 2030. godine te mu je cilj procijeniti i definirati buduće mjere (infrastruktura, rad i organizacija) u sektoru prometa vezane uz međunarodni i unutarnji promet u svim prometnim segmentima, neovisno o izvoru financiranja.

Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, zaduženog za provedbu projekta, upoznao je okupljene s kronologijom i svime što je u okviru projekta ostvareno. Od prometnog master plana partneri imaju velika očekivanja. Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić kaže kako je riječ o dokumentu koji identificira sve prometne infrastrukture, a promet je, smatra, jedan od temelja za gospodarski razvoj.

Kompatibilnost


- U tom smislu prometni master plan je itekako važan dokument koji će pridonijeti daljnjem gospodarskom razvoju deprimiranih područja kao što je Slavonija. I Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska županija imaju zajedničku bolnu točku, a to je prometna povezanost naših gradova sjedišta županija prometnicama, tj. autocestama. Zajedno rješavamo to pitanje izgradnjom brze ceste od Virovitice prema Bjelovaru i dalje prema autocesti. Grad Požega želi spoj s autocestom. To su golemi projekti za koje se nadamo da će se osigurati sredstva u financijskom planu Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta, a ključni su za daljnji gospodarski razvoj ove dvije županije – smatra Antonija Jozić.

Projekt je za Vukovarsko-srijemsku županiju otkrio potrebu dodatnog ulaganja u važan potencijal, a to je željeznički i riječni promet. Župan Damir Dekanić u prometnom master planu vidi dokument koji će županijske planove pet slavonskih županija učiniti kompatibilnim i omogućiti da se njihovi pojedinačni planovi dopunjuju i tako izgradi smislen i održiv prometni sustav za budućnost.

- Ono što je specifično za Vukovarsko-srijemsku županiju inzistiranje je na oživljavanju prometa željeznicom, na pravcu koji je nekad bio žila kucavica ovoga dijela, ali je, nažalost, tijekom ratnih događaja to prestao biti. Riječ je o rekonstrukciji pruge i inzistiranju na iločkoj transverzali, slavonskoj transverzali i riječnim putevima, konkretno, izgradnji luke Vukovar i drugima. Specifičniji smo od drugih županija, ali svoje puteve i pravce želimo dopuniti onima koji dolaze iz županija uključenih u ovaj projekt – kazao je župan Damir Dekanić.

Zajedničko rješavanje prometne problematike važno je i zbog razvoja prometnih studija, ali i razvoja gospodarstva, rekao je Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana.

- Ova problematika važna je i za komunikaciju i putovanje našeg stanovništva. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima dodatno osnažiti Slavoniju i Baranju i unaprijediti naše županije kako bi stanovništvo ovdje bolje živjelo. Čestitam svima na sudjelovanju u projektu i uvjeren sam da ćemo nastaviti kvalitetno surađivati – rekao je Miletić.
Master planom razvijen prometni model
Ivica Perica, vlasnik i direktor tvrtke UMiUM, koja je radila na izradi master plana, objasnio je kako je njime analizirano jako puno aspekata, od javnog prijevoza u većim sredinama do ruralnog prijevoza i ostalih bitnih elemenata na području pet slavonskih županija.

- Riječ je o dokumentu koji bi trebao biti pokretač gospodarskog razvoja i kao takav ga treba i gledati. Njime su definirani ciljevi i mjere koje se anticipira postići do 2030. godine. Master planom je također razvijen prometni model, a koji je jako važan alat za daljnji razvoj projekata – kad se rade studije izvedivosti, jako je važno potvrditi smislenost neke investicije, odnosno projekta, i samim tim bitno je uzeti taj model kao polazišnu točku. Dakle, prilikom bilo kakvih daljnjih razvoja, strategija i projekata važno je prvo se osvrnuti na predmetni master plan, da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, nego da stvarno bude odrednica i smjernica daljnjeg razvoja prometa u ovoj funkcionalnoj regiji – rekao je Ivica Perica.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike