Regija
ZBUNJUJUĆA SITUACIJA U VUKOVARU

Na gradskim su linijama i dalje dva prijevoznika
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Iz Grada navode kako je i na natječaju za ovu godinu jedan od mogućih ponuđača uložio žalbu

U gradskom prijevozu u Vukovaru od početka prošle godine vladalo je, najblaže rečeno, neuobičajeno stanje jer su na redovnim gradskim linijama putnike prevozila dva prijevoznika: Slavonija Bus koji je za taj posao dobio jednogodišnju koncesiju Grada Vukovara i vukovarskog Čazmatransa koji je Vukovarce prevozio godinama, ali je na raspisanom natječaju izgubio koncesiju.



Grad je naknadno s novim koncesionarom ugovorio i liniju prema prigradskom naselju Sotin te istodobno počeo isporučivati kazne Čazmatransu za, prema njihovu mišljenju, nedopušteno zaustavljanje na gradskim stajalištima. Poručivali su kako gradski komunalni redari svjedoče kršenju Odluke o komunalnom redu od strane Čazmatransa i stoga im dostavljaju propisane financijske kazne, a nije izostala i najava kako će problem rješavati sudskim sporom.

S obzirom na to da se i u 2022. godini na gradskim ulicama mogu vidjeti autobusi obaju poduzeća, od Grada Vukovara smo zatražili informaciju jesu li raspisali novi natječaj za koncesionara i odabrali prijevoznika s kojim će potpisati ugovor.

- Grad Vukovar je sukladno propisanim uvjetima u 2021. godini pokrenuo postupak nadmetanja za davanje u koncesiju obavljanje komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Vukovara za 2022. godinu. U samom postupku nadmetanja jedan od mogućih ponuđača uložio je žalbu na dokumentaciju za nadmetanje te je u tijeku razmatranje žalbe i donošenje odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave o opravdanosti uložene žalbe. Početkom obavljanja koncesije komunalnog linijskog prijevoza putnika za prošlu godinu, koju je obavljala prijevoznička tvrtka Slavonija Bus d.o.o. koja je odabrana sukladno provedenom postupku javnog nadmetanja i nakon žalbenog postupka odlukom Visokog upravnog suda RH, paralelno je prijevoz putnika započela obavljati i tvrtka Čazmatrans Vukovar d.o.o., ali na temelju izdanih županijskih dozvola za koje Grad Vukovar nije izdao suglasnost za korištenje gradskih stajališta niti je bio upoznat da postoje - stoji u odgovoru, uz navod kako je Grad sukladno Odluci o komunalnom redu sankcionirao Čazmatrans za korištenje autobusnih stajališta bez suglasnosti Grada Vukovara.

Dodali su kako su početkom veljače prošle godine uputili prijavu za nezakonitost nadležnom Ministarstvu financija, potom u travnju i požurnicu za žuran odgovor na prijavu. Isto tako je i sam prijevoznik koji obavlja komunalni linijski prijevoz uputio prijavu Ministarstvu financija i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

- Kako nije razriješen slučaj do isteka koncesije, rezultat upućenih prijava je da su Vukovarom protekle godine prometovala dva prijevoznika čime je nanesena šteta koncesionaru i davatelju koncesije, došlo je do prometnog opterećenja bespotrebnim brojem autobusa na istim relacijama te je nastala zbunjujuća situacija za korisnike usluga.

Moguće je da će se okončanjem obavljanja koncesije linijskog prijevoza putnika na području grada za 2021. godinu započeti sa sudskim postupkom za naknadu štete oštećenima - poručili su iz Grada Vukovara.



Dragana Korpoš
Zbog štete nanesene koncesionaru i Gradu u prošloj godini cijela bi zavrzlama mogla dobiti sudski epilog

VUKOVARCI PODIJELJENI
Dio Vukovaraca drži kako je Čazmatrans trebao poštovati odluku Grada nakon što je izgubio koncesiju za gradski prijevoz, a drugi dio ima dijametralno suprotno mišljenje i zastupa stav kako je vukovarski prijevoznik trebao dobiti prednost pri dodjeli koncesije za prijevoz

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana