Zdravlje
BRONHITIS JE MOGUĆ U SVAKOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Za dišne tegobe inhalacija i dovoljno toplih napitaka uz ljute čili papričice
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Dovoljno tekućine osiguravamo i uz biljne čajeve uz dodatak meda i tople juhe

U sezoni prehlade i gripe virusna infekcija može izazvati bronhitis. Akutni bronhitis kratkotrajna je infektivna upala donjih dišnih putova, što znači da su uzročnici mikroorganizmi. Najčešće su to virusi koji izazivaju bronhitis kod djece u zimskim mjesecima. Bronhitis je moguć u svakoj životnoj dobi, a velika je vjerojatnost da ste ga već i preboljeli. Djeca su podložnija zarazama zbog još nedovoljno razvijenog imunosnog sustava. Javlja se kašalj, najprije suhi, a zatim s iskašljajem. Možete imati i druge simptome prehlade, poput blaže grlobolje, promuklosti, umora te blago povišene temperature.



Prvo mjesto gdje se nakupljaju virusi je sluznica nosa. Ako se osoba već susrela sa sličnim virusom i stekla imunitet, imat će samo blagu prehladu. Osim virusa, bronhitis mogu izazvati i bakterije. Prva pomoć je inhalacija, čiji je cilj razrijediti sluz koja se nalazi u plućima, tako da ju je lakše iskašljati. Inhalaciju je najbolje provesti nad posudom s vrućom vodom u koju ste stavili soli, ili neko od ljekovitog bilja. Nekoliko kapi ulja eukaliptusa ili bora blagotvorno će djelovati na organizam. Eukaliptus ima i antibakterijska svojstva. Kod kašlja je važna i dobra hidratacija organizma, što znači unos dovoljne količine tekućine. Tekućinu osiguravamo i uz biljne čajeve, uz dodatak limuna i meda te tople juhe. Inhalirati možete ljekovite tople pare kamilice i kadulje, a dodatno će pomoći i tople kupke s obilnom vodenom parom. Lakše ćete disati i ako u spavaću sobu stavite ovlaživač zraka. Ostavite ga da stalno radi, tako da stalno udišete isparenja.

U ublažavanju simptoma, međutim, može pomoći i prehrana, odnosno odabir namirnica koje će povoljno djelovati, poput ljute začinjene hrane. Ljuti čili sadrži kapsaicin koji stvara toplinu u tijelu, a samim time potiče i oslobađanje endorfina, hormona koji daju osjećaj ugode i opuštanja. Kod prehlade ljute papričice djeluju tako da jačaju obrambene sposobnosti organizma, a djeluju i preventivno na veću otpornost na prehladu i upalu grla. Istraživanja su potvrdila da ne izazivaju tegobe želudca, a uništava bakterije unesene hranom i stimuliraju stvaranje želučanih sokova. Ljute čili papričice možete jesti svježe ili sušene i mljevene. Ljuta čili paprika razrjeđuje sluz u plućima i pomaže iskašljavanje. Možete ih i koristiti tako da malu količinu praha ljutih papričica otopite u čaši tople vode te polako udahnete u svaku nosnicu. Čaj je doista najbolji lijek kada su u pitanju mnoge bolesti. Čaj od sljeza omekšat će sluz i umiriti iritiranu sluznicu. Katehini u zelenom čaju imaju snažno antibakterijsko djelovanje. Zeleni čaj najbolji je u kombinaciji s limunovim sokom koji će pojačati blagotvorno djelovanje čaja. Vrući čaj od cvijeta bazge koristan je kod upale sinusa i grla. Potiče znojenje, pa će olakšati i povišenu temperaturu. Prehrani valja dodati vitamin C za prevenciju protiv respiratornih virusa.

Jasminka Knežević
Za prevenciju dobro je uzimati C vitamin koji će uvelike pomoći u borbi protiv respiratornih virusa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike