Zdravlje
RANA DIJAGNOSTIKA JE OD IZNIMNE VAŽNOSTI

Loše držanje česta je pojava i zbog nedostatka kretanja
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Izazvano je i dugotrajnim krivim sjedenjem, nošenjem teške školske torbe te naglim rastom

Loše držanje manifestira se na razne načine. Kod lošeg držanja bitno je naglasiti da nema anatomskih promjena kralježnice. Rana dijagnostika od iznimne je važnosti radi prevencije nastanka anatomskih promjena kralježnice. Sistematski pregledi tu dolaze do bitnog značaja, a ako se posumnja na neko od loših držanja, važno je dijete usmjeriti na daljnje preglede kod stručnjaka.



Nepravilno držanje česta je pojava zbog nedostatka kretanja i bavljenja sportom, a javlja se kod sve većeg broja djece školske dobi. Izazvano je, između ostaloga, dugotrajnim krivim sjedenjem, nošenjem teške školske torbe, manjkom tjelesne aktivnosti te naglim rastom tijela u adolescenciji. Nekad su djeca kroz igru savladavala bazična motorička znanja, kao što su trčanje, penjanje, bacanje, skakanje, a danas djeca sve više vremena provode pred televizorom i računalom igrajući igrice te tako sprječavaju biološku samokorekciju. Ovo je jedan od glavnih razloga sve češćih posturalnih disbalansa kod djece i mladih.

Korektivne vježbe


Znakovi koji upućuju na loše držanje su povišeno jedno rame, nejednak struk, pomak glave prema naprijed, "povijena" ramena, asimetrične lopatice, izbočen trbuh, krivi položaj trtice, razlika u visini zdjelice, "X" noge. Najčešći tipovi lošeg držanja su skoliotično držanje, kifotično držanje, lordotično držanje i ravna leđa.

Što kada je loše držanje već tu? Ako se uoči loše držanje, dijete bi trebalo uputiti stručnjaku, provoditi korektivne vježbe te se uključiti u tjelesnu aktivnost! Najvažnije od svega jest rana reakcija u svrhu prevencije daljnjih strukturalnih promjena.

Kako provodimo vježbe? Svakom djetetu bitno je pristupiti individualno te napraviti analizu posture kojom se utvrđuje mišićni disbalans! Na temelju stanja djeteta provodi se individualni plan rada, edukacija djeteta i roditelja o promjeni loše u svjesnu posturu. Nakon što dijete uspješno prođe individualne sate obuke koji su osmišljeni po djetetovom stanju, počinje vježbati u grupi te naučeno primjenjivati kod kuće.


Djelovati preventivno


Korektivne vježbe skup su vježbi koje se primjenjuju preventivno, odnosno kada deformitet još nije nastupio. Pozorno osmišljene vježbe, prilagođene uzrastu, sposobnostima i potrebama djece - poboljšavaju držanje tijela, povećavaju snagu i jakost, fleksibilnost, koordinaciju, ravnotežu, podižu energiju, samopouzdanje i daju dobar temelj zdravlja za cijeli život. Pozornost se posvećuje pravilnom pokretu, stabilizacijskim vježbama i disanju, osvještavanju pojedinca o svjesnoj pravilnoj posturi i načinima samokorekcije te drugim specifičnim znanjima. Ovakvim vježbama mogu se spriječiti prave strukturalne promjene kralježnice!

Svakako je preporučljivo bavljenje sportom te raznim tjelesnim aktivnostima, jer je tijelo stvoreno za kretanje i pokret nas čini zdravim. Pravilno držanje ključ je lijepog izgleda te ono nije važno samo za jake mišiće, nego se odražava na djetetov imidž, samopuzdanje, disanje, emocije, energiju i sveukupno zdravlje.

Martina Maričić, bacc. phys, schroth terapeut
O autorici

Martina Maričić završila je studij fizioterapije. Licencirana je instruktorica joge i pilatesa nakon obuke verificirane od Ministarstva znanosti i športa RH. Svoje znanje konstantno dopunjuje radionicama i seminarima te na raznim konvencijama, a ima i dugo iskustvo u radu u području rekreativnih aktivnosti, a bavi se i zdravljem kralježnice. Godine 2017. postaje licencirani Schroth terapeut, 2019. otvara Korektiv studio u kojem spaja svoja znanja i ljubav prema radu.



 

Nekad su djeca kroz igru savladavala bazična motorička znanja, a danas djeca sve više vremena provode pred televizorom i računalom

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike