Sport
SRPSKI TENISAČ ŽELI IZBJEĆI DEPORTACIJU

Australci: On je opasnost za nas i treba što prije otići kući
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Obrazloženje: U nacionalnom je interesu Australije da se Đokoviću ukine viza

Antivakser Novak Đoković početkom ovoga tjedna napravio je break, ali čini se da u Australiji ipak gubi i set i meč. Prvi tenisač svijeta u ponedjeljak je pobijedio na sudu i izvojevao ostanak u Australiji nakon što mu je prvotno bila poništena viza. Sudac Anthony Kelly držao se protokola, gledao je "proceduralne pogreške granične službe" i dao mu za pravo te ga ostavio na australskom tlu.No ministar imigracija Alex Hawke nekoliko je dana vagao, sagledavao činjenice i skupljao dokaze te odlučio: "Ne može, taj čovjek mora napustiti Australiju." Australija ima jasna pravila, u svoju zemlju pušta samo ljude cijepljene protiv korone ili one koji imaju dobar medicinski razlog zašto se nisu cijepili. U svoju zemlju pušta ljude koji su u zamolbi za vizu dali potpuno točne podatke. Đoković nije ispunio ni jedan od ta dva uvjeta. Nije cijepljen i, ako ćemo biti pristojni, reći ćemo: pogrešno je ispunio formulare za vizu. Zapravo, lagao je. Zato je Đokoviću ponovno ukinuta viza, ministar je uzeo u obzir sve sumnjive izjave i pogreške, ali dok čeka deportaciju, Novak ne želi potpisati poraz. Nastavlja pravnu bitku, njegovi odvjetnici su uložili žalbu i vjeruju kako mogu osigurati da Srbin i ove godine zaigra na Australian Openu.

Đoković(i) i Srbija već su proslavili veliku pobjedu opijeno uzvikujući: "Pobijedili smo australski sud", ali mogla bi to biti Pirova pobjeda. Nakon suca Kellyja, koji je odradio protokolarnu stvar, na scenu je stupio ministar migracija, koji smatra da je u nacionalnom interesu Australije da se Đokoviću ukine viza. I da ga se deportira kući. Đoković se žalio, nakon saslušanja i predočenja dokaza u nedjelju će biti donesena konačna odluka hoće li najbolji tenisač svijeta ostati u Australiji ili će biti poslan kući, no kada u obrazloženju ministra koji ima goleme ovlasti i diskrecijsko pravo ukinuti nekome vizu zbog niza razloga stoji "u nacionalnom interesu", to će obrazloženje na sudu vrlo teško pobiti čak i stručni Đokovićevi odvjetnici. Naime, australski mediji pišu da bi Đoković imao više šanse da je ministar Hawke odluku donio na nekim drugim temeljima te da je "nacionalni interes" kao argument jako teško srušiti. Ministar je kao razloge ukidanja vize naveo i kako se Australija već dugo bori s koronavirusom nizom strogih mjera i pokušava osvijestiti svoje stanovništvo i važnost cjepiva, a Đoković je svojim potezima samo dao krila antivakserima. I čovjek je potpuno u pravu, Đoković kao najbolji tenisač današnjice i svjetski poznati sportaš ima veću odgovornost prema zajednici od običnih smrtnika. U teškim vremenima za cijelu zemaljsku kuglu i borbi s virusom koji je odnio mnoge živote, njegove riječi i potezi imaju posebnu težinu. A on se svakodnevno trudi ismijavati koronu i sve posljedice koja ona za sobom nosi.

Đokovićeva drama u Australiji, koju je uzgred rečeno sam izrežirao, nastavlja se, nakon sastanka s imigracijskim vlastima boravit će u pritvoru kod odvjetnika na tajnoj lokaciji. Do nedjelje, kada će saznati mora li kući ili ipak može slobodno igrati u Melbourne Parku.


Ivana Liović
U Srbiji to prolazi, ali u Australiji ne
Nakon što je ministar imigracija Alex Hawke poništio Đokovićevu vizu, Australci su bili zadovoljni. Dolazak najboljeg tenisača svijeta u svoje dvorište nakon što se pojavilo niz dokaza da je dao lažne podatke pri ulasku u Australiju nisu gledali blagonaklono. Smatraju kako je njegov dolazak pljuska za sve one stanovnike Viktorije koji slijede stroga pravila i rade sve da se zaraza suzbije na najmanji mogući postotak. Sudac Kelly, kada je vidio Đokovićevu vizu i posebno "medicinsko izuzeće" za ulazak u Australiju, u čudu se pitao: "Što je ovaj čovjek još mogao učiniti za normalan ulazak u našu zemlju?" I tek nakon toga klupko se počelo odmotavati, a na vidjelo izlaziti kako je Novak mogao učiniti mnogo toga da normalno uđe u Australiju. Mogao je poštovati njezina pravila i cijepiti se. Mogao je i govoriti istinu. Nije naveo da je prije Australije boravio u Španjolskoj, ali videosnimke su ga odale. Australci sumnjaju da je i u drugoj polovini prosinca imao koronu. U vrijeme kada je navodno bio zaražen slobodno je šetao Beogradom i među ljudima, čak i djecom. Australci se pitaju je li u Srbiji dobio lažni pozitivni nalaz ili, ako je bio zaražen, svjesno hodao naokolo i ugrožavao druge. Ne zna se što je gore, ali Đoković je u ovoj cijeloj priči pokušao ići mimo pravila i ispao je kompletan idiot. Razmaženko koji za sebe želi povlašteni tretman samo zato što je prvi tenisač svijeta. To mu modae i prolazi u Srbiji, ali u Australiji baš i ne ide tako.

Možda ste propustili...

ČEPINSKI NOGOMETNI TREĆELIGAŠ POD VODSTVOM NOVOGA TRENERA

Robert Grnja startao na klupi Čepina valpovačkim remijem

POZNATI KALENDARI NATJECANJA MLADEŽI

Proljetni startovi 12. i 19. ožujka

BSK U NAJINTENZIVNIJEM PRIPREMNOM TJEDNU

Svi su zdravi, a i ima više dolazaka nego odlazaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U GRADSKOM VRTU SLAŽU KOCKICE ZA VELIKE STVARI

Bjelica: Neki klubovi iz HNL-a ne smiju nam prodavati igrače

2

ISPUNJAVA SE BJELIČINA ŽELJA

Leovac danas na liječničkom, a onda slijedi potpis ugovora

3

BSK ZAKLJUČIO LISTU OVOZIMSKIH DOLAZAKA

Josip Vuica četvrti je novak u bjelobrdskoj svlačionici