Svijet
POGREB PREDSJEDNIKA EU PARLAMENTA

Dirljiv oproštaj od Davida Sassolija
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Brojni europski te talijanski čelnici nazočili su u petak u Rimu državnom pogrebu priređenom za predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija, koji je umro početkom tjedna. Predsjednik Talijanske Republike Sergio Mattarella te premijer Mario Draghi, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel bili su među europskim i talijanskim dužnosnicima koji su ispratili na posljednji počinak bivšeg novinara, zatim zastupnika u Europskom parlamentu te konačno predsjednika te europske institucije. U bazilici sv. Marije od anđela počasna straža stajala je uz odar Davida Sassolija na rimskom Kapitoliju gdje su se od njega u četvrtak oprostile tisuće ljudi. Među nazočnima na ispraćaju bili su i francuski premijer Jean Castex, čija zemlja upravo predsjeda EU-om, te njegov španjolski kolega Pedro Sanchez kao i predsjednici obaju domova talijanskog parlamenta i brojni ministri u talijanskoj vladi. Obred je izravno prenosila talijanska televizija RAI u emisiji "Ciao, Davide".

Sassoli je preminuo u 65. godini u utorak u bolnici u Avianu gdje je bio hospitaliziran od 26. prosinca "zbog teških komplikacija disfunkcije imunosnog sustava". Njegov dvoipogodišnji mandat na čelu zakonodavnog tijela Europske unije trebao je završiti krajem siječnja. Obnašateljica dužnosti Europskog parlamenta sada je potpredsjednica Roberta Metsola, malteška političarka koja bi ga trebala naslijediti. Sassolijev odlazak premijer Plenković je ovog tjedna ocijenio velikim gubitkom za EU i Italiju.

Ursula Von der Leyen je smrt Davida Sassolija opisala kao "tužan dan za Europu", a Draghi je uputio posljednji pozdrav "dubokom uvjerenom proeuropejcu, simbolu ravnoteže, čovječnosti i velikodušnosti". H
Najčitanije iz rubrike