Novosti
SAVEZI OSOBA S INVALIDITETOM ZADOVOLJNI PRIJEDLOGOM ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Osobna invalidnina raste na 1750 kuna i ukida se cenzus na invalidnine
Objavljeno 14. siječnja, 2022.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske vrlo je zadovoljna Vladinim Konačnim prijedlogom zakona o socijalnoj skrbi koji ulazi u saborsku proceduru, jer se povećava osobna invalidnina i ukida cenzus na invalidnine, rekla je saborska zastupnica Ljubica Lukačić (HDZ). Osobna invalidnina povećava se s 1500 na 1750 kuna.Također, ukinut će se prihodovni i dohodovni cenzusi na osobne invalidnine i svatko tko radi ili ima mirovinu moći će ostvariti pravo na osobnu invalidninu, ističe Lukačić na konferenciji za novinare, održanoj s predstavnicima Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske na temu otvorenih pitanja vezanih za novi zakon u odnosu na osobe s invaliditetom. Izrazila je nadu da će se zakonom o inkluzivnom dodatku obuhvatiti sve osobe s invaliditetom, što do sada nije bilo moguće. "Tako bi osobe s invaliditetom mogle ostvarivati naknadu od nastanka invaliditeta do kraja života ili eventualnog ozdravljenja", dodaje, rekavši kako ima još izmjena koje će poboljšati njihovu kvalitetu života. "To je pokazatelj koliko doista Vlada osobe s invaliditetom smatra partnerom", kaže Lukačić, čiji su prijedlozi u Saboru usklađeni sa Zajednicom.

Predsjednik Saveza slijepih Vojin Perić ocjenjuje da je učinjen civilizacijski iskorak prihvaćanjem potencijala, vrijednosti i talenata osoba s invaliditetom i njihove razlike na tržištu rada, obrazovanju i drugim aspektima ljudske djelatnosti. Time se postiglo da nema diskriminacije u odnosu na osobe bez invaliditeta, jer je inače osoba s invaliditetom morala trošiti pola plaće na ublažavanje posljedica invaliditeta. Nemoguće je anulirati, no pokušavamo minimizirati učinak invaliditeta na troškove života, kaže Perić, zahvalivši Vladi i premijeru.

Dopredsjednica Saveza organizacija osoba s invaliditetom Marica Mirić izrazila je zadovoljstvo novim prijedlogom i doprinosom povećanja uključenosti osoba s invaliditetom u društvo kroz potpore. Napomenula je kako se planira donošenje zakona o inkluzivnom dodatku i zakona o osobnoj asistenciji, što bi omogućilo ostanak osoba s invaliditetom u svojoj zajednici.Dijana Pavlović
Trenutno oko 40 tisuća osoba u RH ostvaruje pravo na osobnu invalidninu, istaknula je Ljubica Lukačić

Možda ste propustili...

MONS. ROKO GLASNOVIĆ

Zaređen novi dubrovački biskup

HRVATSKU OČEKUJE UBRZANJE RASTA CIJENA

Inflacija u prosincu bila je najviša od 2008. godine

VLADA NAJAVLJUJE NOVE MJERE

Brza reakcija na rast cijena goriva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

469 NOVOPOZITIVNIH, NEMA PREMINULIH

Stožer CZ OBŽ preporučuje online nastavu

2

VODI LI OMIKRON-VARIJANTA KRAJU ZDRAVSTVENE KRIZE?

Pandemija postaje endemija ili
stiže nova, opasnija, mutacija?

3

U HRVATSKOJ UMRLE 64 OSOBE, 11.812 NOVOZARAŽENIH

U OBŽ i VSŽ zaraženo novih 907 osoba, troje umrlih