Regija
"UZ ČITANJE RIJEČI RASTU 2"

Đaci promoviraju vrijednost čitanja
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Natoji se potaknuti radost čitanja, razvijati čitateljska i vještina kitičkog razmišljanja
SLATINA - Osnovna škola Josipa Kozarca Slatina jedan je od partnera u eTwining projektu "Uz čitanje riječi rastu 2", koji su osmislile učiteljice iz Osnovne škole Ladimirevci. Osim slatinske škole, u projektu sudjeluju i druge osnovne škole iz Hrvatske, Rumunjske, Turske, Portugala, Poljske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U sklopu projekta, koji će trajati do kraja ove školske godine, učenici će promovirati važnost čitanja i pisane riječi u školi, lokalnoj zajednici i šire stvaralačkim izražavanjem potaknutim različitim doživljajima i iskustvima književnoga teksta obilježavajući neke od značajnijih datuma vezanih uz knjigu.

Učenici osmih razreda OŠ Josipa Kozarca i njihova učiteljica Melita Čmarec u sklopu projekta interpretirali su obiteljske priče "Kod kuće je najgore" Ephraima Kishona. Učenici su se stvaralački izražavali pišući preporuke za čitanje djela u digitalnom alatu Canva. Učenici 7.c razreda interpretirali su roman "Divlji konj" Božidara Prosenjaka, a u aktivnosti pisanja učenici sedmih i osmih razreda uoči božićnih blagdana pisali su blagdanske preporuke te su izradili i zajednički božićni poster u alatu Canva i pisali božićne pjesme. Učenici osmih razreda interpretirali su pripovijest "Mali princ" Antoinea de Saint-Exuperyja te su individualno rješavali digitalnu igru escape room, a zatim su u skupinama sastavljali slagalice na kojima su bila ispisana pitanja o književnom djelu. Nakon interpretacije pisali su vijest o padu i nestanku zrakoplova francuskog pisca, izrađivali profile likova u aplikaciji Instagram i digitalnom alatu PicsArt te lisice origami tehnikom. Na kraju su se zabavili slažući digitalnu slagalicu u alatu Jigsaw Planet.

– Ovim se projektom nastoji pobuditi interes učenika za čitanje knjiga i poticati radost čitanja, razvijati vještina i kultura čitanja, osnažiti uloga čitanja u razvoju jezičnih, komunikacijskih i stvaralačkih kompetencija potrebnih za izazove suvremenoga društva, kao i osnažiti kritičko mišljenje o pročitanome – kazala nam je učiteljica Melita Čmarec.


Petar Žarković
Napisali su priču
U sklopu eTwining aktivnosti “Čarobni svijet životinja u basni i priči” slatinski učenici pod vodstvom mentorice Melite Čmarec napisali su alegorijsku priču “Bezimeni konj”, objavljenu u zajedničkoj interaktivnoj knjizi projektnih partnera. U kreiranju priče sudjelovali su učenici Jelena Blažević, Dario Marinović, Nikolina Marinović, Mihaela Sabo, Ana Tropšek i Dora Turkalj.

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike