Osijek
34 USPJEŠNE REANIMACIJE

Sabo: Prilikom reanimacije bitno je smireno slušati upute dispečera Hitne pomoći
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Kod iznenadnog aresta sa svakom se minutom gubi 10 % šanse za preživljavanje. Ne oklijevajte!

Tijekom 2021. godine Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije zabilježio je 34 uspješne reanimacije, a gotovo ih je polovina uspjela zahvaljujući tzv. laičkoj reanimaciji prije dolaska djelatnika Hitne pomoći. Jedna se već dogodila i ove godine - u utorak je u hodniku Doma zdravlja Osječko-baranjske županije u Osijeku muškarca starije životne dobi uspješno reanimirao prof. dr. sc. Rudika Gmajnić, koji je, kaže, u vrijeme stanke naišao na neugodan prizor.



- Lice mu je već poprimilo ljubičastu boju i srce mu je stalo. Iako mislim da sam mu prilikom reanimacije možda slomio rebro, bio sam sretan kad ga je živoga preuzela ekipa Hitne pomoći, koja je stigla u rekordnom roku. Ne znam tko je, samo sam mu doznao ime i tako ga dozivao k svijesti dok sam ga reanimirao. Kao liječniku moja je obveza pomoći čovjeku, jako sam sretan što je reanimacija uspjela - ispričao nam je dr. Gmajnić.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Silvana Sabo pohvaljuje brzinu spomenute reanimacije, naglašavajući kako je obveza svakoga liječnika postupiti jednako. Laici na to nisu obvezni, no sve ih je više koji će, prema uputama dispečera Hitne medicinske pomoći, obaviti masažu srca osobi kojoj je reanimacija potrebna i na taj joj način bar pokušati spasiti život.

- Pohvalno je što je od ukupno 34 reanimirane osobe prošle godine gotovo polovina uspjela doći do nas zahvaljujući postupku masaže srca. Krajem prošle godine bila je situacija u kojoj je sugrađanka praktički bila mrtva, no naši su dispečeri govorili suprugu što da učini, odnosno kako da joj masira srce. Nakon što smo došli i dali joj elektrošokove, oživjela je - priča Sabo, dodajući kako će prilikom svakog utvrđivanja stanja pacijenta dispečer usmjeriti pozivatelja na potrebne korake. Prijašnjih se godina, kaže, rijetko tko usudio započeti postupak reanimacije, u strahu da ne bi dodatno pogoršao stanje osobi koja ne pokazuje znakove života. No naša sugovornica ističe da je itekako potrebno pokušati pomoći, jer gore od situacije kad osoba ne pokazuje znakove života ne može biti.

- Činjenica je da će netko posustati zbog panike, i to u slučajevima kad je unesrećena osoba netko blizak. No katkad pozivatelji i zbog svojih tjelesnih karakteristika ne mogu obaviti reanimaciju, ali zato u svim ostalim slučajevima apeliramo na sve građane da se usude pomoći masažom srca prema uputama našega dispečera, odnosno da nas nazovu i na bilo koji način pomognu osobi koja je u arestu - naglašava Sabo.



Marija Mihelić
KORISNE EDUKACIJE ZA LAIKE
Kod iznenadnog aresta sa svakom minutom gubi se deset posto šanse za preživljavanje, a nakon proteka deset minuta rijetko je tko uspješno reanimiran. Stoga je iznimno važna edukacija, a koje, kad je u pitanju organizacija županijskog ZHM-a, ne nedostaje. “Imali smo dosta kampanja i osposobljeni su brojni laici, a među njima bili su i vatrogasci, koji su također prošli obuku reanimacije osoba. Primjerice, proveden je projekt u školama gdje smo educirali profesore i pomoćno osoblje. Štoviše, educirali su se i učenici sedmih i osmih razreda. Smatram da bi te edukacije morale biti sveobuhvatnije i još češće” - kaže Silvana Sabo. U Osijeku na nekoliko punktova smješteni su i AVD uređaji za oživljavanje koji glasovnim uputama instruira osobu koja spašava život kako da se uređajem koristi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike