Osijek
OTEŽANO DO POPULARNE ZRAČNE LUKE

Flixbus ukinuo liniju za Budimpeštu, preostao samo privatni prijevoz
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Autobusna je karta stajala stotinjak kuna, a oni koji nude prijevoz automobilom ili kombijem naplaćuju 300 kuna po putniku

Putovanja na relaciji Osijek - Budimpešta, i to uglavnom u namjeri daljnjeg odlaska zrakoplovom u Irsku, Veliku Britaniju ili neku drugu zemlju, posljednjih su godina postala prilično česta. Jedan od najčešćih odabira bio je autobus, i to tvrtke Flixbus, no onaj tko je posljednjih tjedana poželio putovati na toj relaciji spomenutim autoprijevoznikom, na službenoj je mrežnoj stranici našao vijest kako zbog trenutne situacije s COVID-19 njihovi autobusi ne voze prema redovnom rasporedu.



Mjere na granici


- Da, autobusna linija koja je vozila iz Osijeka do Budimpešte ukinuta je, i to zbog mjera koje je Mađarska imala na granici prema Hrvatskoj. Na toj smo linija prestali voziti još krajem jeseni, a potom je ta linija ušla u plan tzv. posebnih redukcija. Inače, to nije jedina autobusna linija koja je reducirana odnosno zaustavljena zbog potrebe prelaska granice s nekom drugom državom - pojašnjava Dean Čebohin, direktor razvoja poslovanja za Flixbus CEE South regiju. Dodaje kako su složene mjere, a uz to i slabiji interes doveli do toga da je odlučeno zaustaviti autobuse na toj još ne tako davno popularnoj autobusnoj liniji koja je do pandemije bilježila i do 12 polazaka dnevno!

- Mađarska je - pojašnjava nadalje Čebohin - bila jedna od posljednjih zemalja s kojom su nakon početka pandemije odnosno lockdowna ponovno uspostavljene autobusne linije. Učinjeno je to prilikom Europskog nogometnog prvenstva 2021. godine, kada su i u Mađarskoj popustile mjere. No potom se situacija promijenila i više nije bilo razloga da se ta autobusna linija vrati u redovan raspored. Naravno, to ne znači da se to neće dogoditi u budućnosti.

Naš sugovornik ističe kako u Flixbusu pažljivo prate situaciju, iz dana u dan, te će se čim se budu stvorili uvjeti za ponovno uspostavljanje autobusne linije na relaciji Osijek - Budimpešta i Budimpešta - Osijek ona ponovno staviti u funkciju.

U međuvremenu, činjenica je da mnogi Osječani i nadalje putuju u glavni grad Mađarske ili iz te zemlje do nekog drugog odredišta. Kad su u pitanju daljnji odlasci prema Irskoj ili gdje drugdje, uglavnom se koristi prijevoz osobnim automobilom ili kombijem, koji stoji gotovo trostruko više nego što je bilo potrebno izdvojiti za autobusnu kartu. Naime, dok karta Flixbusom nije stajala puno više od stotinu kuna, prijevoz jedne osobe u “aranžmanu” automobilom ili kombijem stoji 300 kuna. Velika je to razlika uzmemo li u obzir cjelokupnu financijsku situaciju, no drugog izbora nema.

Alternativa skuplja


- Nadam se i vjerujem da će uskoro ponovno biti mogućnosti putovati Flixbusom do Budimpešte i iz nje. Iako dolazim u Osijek tri puta godišnje, bilo mi je udobnije, rekla bih i sigurnije, putovati autobusom nego nečijim automobilom. No sad kad sam dolazila u Osijek za Božić, nisam imala izbora i platila sam 300 kuna za prijevoz automobilom, što znači da ću tamo i natrag za to izdvojiti 600 umjesto 200 kuna - ispričala nam je sugrađanka Slađana P. (podatci poznati redakciji).

Kako god bilo, putnici zbog sigurnosti, a autoprijevoznik zbog svoje poslovne politike i financijske stabilnosti prate razvoj situacije s koronavirusom koji će, čini se, odrediti kad će u Mađarsku iz Osijeka ponovno voziti autobus na donedavno popularnoj liniji, najčešće korištenoj za odlazak do zračne luke iz koje se, najčešće zrakoplovima niskobudžetnih aviokompanija, leti do željenih odredišta.



Marija Mihelić
RIJETKO TKO VOZI U INOZEMSTVO
Nije Flixbus jedini autoprijevoznik koji je tijekom pandemije morao obustaviti međunarodne vožnje. Dean Čebohin kaže kako je zapravo Flixbus jedan od rijetkih autoprijevoznika koji uopće vozi izvan granica Republike Hrvatske.

- I te su druge vožnje također znatno reducirane, iako to nije ono što smo željeli. Naravno, prijevoz na svim ostalim autobusnim linijama unutar Hrvatske obavlja se prema redovitom rasporedu. Konkretno, iz Osijeka redovite su linije do Zagreba ili prema Dalmaciji i nadamo se da će se stabilizacijom situacije s koronavirusom sve vratiti na pozicije prije pandemije - dodao je Čebohin.

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike