Svijet
ZLOKOBNA PORUKA HAKERA:

Ukrajinci, strahujte i očekujte najgore
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Kibernetički napad velikih razmjera srušio je u četvrtak navečer stranice ukrajinske vlade. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je prerano reći tko bi mogao stajati iza napada, ali napominje da je iza ranijih sličnih napada stajala Rusija. Meta kibernetičkog napada su, između ostaloga, bile web-stranice ministarstva vanjskih poslova, kabineta ministara i vijeća za obranu. Rusija je u prijašnjim slučajevima odbacila svaku umiješanost u kibernetičke napade na Ukrajinu. Na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku Ukrajincima je poručeno da su svi njihovi osobni podaci sada postavljeni na javnu mrežu, da su im podaci na osobnim kompjutorima uništeni te da ih je nemoguće vratiti. "Sve informacije o vama sada su javne, strahujte i očekujte najgore. Ovo je vaša prošlost, sadašnjost i budućnost", objavili su hakeri. Ukrajinski dužnosnik zadužen za sigurnost rekao je da su "svi subjekti kibernetičke sigurnosti svjesni ovakvih mogućih provokacija Ruske Federacije te da će odgovor na te incidente biti uobičajen".

Europska unija osudila je kibernetičke napade i najavila da će razmotriti kako pomoći Kijevu, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Ministri vanjskih poslova EU-a u petak su u Brestu nastavili raspravu o eskalaciji napetosti zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici. Od početka tjedna razgovori zapadnih partnera i Rusije odvijaju se u različitim formatima, ali zasad bez uspjeha. H
SAD SPREMAN ZA DIJALOG S MOSKVOM
Sjedinjene Države spremne su na sve scenarije s Rusijom, bilo da je riječ o nastavku dijaloga, ili o odlučnom odgovoru u slučaju napada na Ukrajinu, rekao je blizak suradnik Joea Bidena, nakon tjedna diplomatskih pregovora s Moskvom. “Sada ćemo razmisliti i konzultirati se s našim saveznicima i partnerima o sljedećim koracima”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući. Prema ocjeni američke obavještajne službe, Rusi još nisu “donijeli konačnu odluku” o eventualnoj invaziji na susjednu zemlju.

Možda ste propustili...

ŠEF UN-A ZA KLIMU: POTREBNI SU SNAŽNIJI NACIONALNI PLANOVI

Imamo još samo dvije godine za spas planeta

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

Najčitanije iz rubrike