Mozaik
GIBONNIJEV HIT ZA PODRŠKU OBOLJELIMA

U novoj "Ne odustajem" sudjelovala i Mia Dimšić
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Pjesmu izvode i Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić te žene s metastatskim rakom dojke, članice Udruge NISMO SAME

U povodu početka kampanje ‘‘Ne odustajem‘‘ posvećene ženama s metastatskim rakom dojke premijerno je predstavljena nova obrada Gibonnijeve pjesme s mladim hrvatskim pjevačicama koje su na taj način pružile podršku kampanji i oboljelim ženama. Svečanom predstavljanju prisustvovale su pjevačice Eni Jurišić, Nika Turković, Antonela Đinđić i Mia Dimšić, koje sudjeluju u novoj obradi, u aranžmanu Nikše Bratoša, kao i članice Udruge NISMO SAME te oboljele žene, sudionice spota i liječnici.



Učimo od vas



- Za mene je privilegij biti dio ove kampanje i velika čast stajati uz ove žene te koliko je moguće biti im pri ruci. Naglašavam hrabre žene, a ne neustrašive. Jer neustrašivi su oni koji se ne straše, a hrabri su oni koji usprkos strahu i rizicima svejedno ne napuštaju prvu crtu i ne odustaju. Da sam s vama, da mogu, sad bih se ustao i zapljeskao ovim hrabrim ženama. Dopustite nam da učimo od vas - kaže Gibonni.

 

 



U Hrvatskoj svake godine gotovo tisuću žena oboli od metastatskog raka dojke. Samo su u 2020., prema najnovijim podatcima, od raka dojke ukupno oboljele 2894 žene, od kojih je, sukladno pojavnosti, oko 30 posto s metastatskim stadijem bolesti. Upravo je njima posvećena kampanja "Ne odustajem‘‘, prva ovakva kampanja u Hrvatskoj koja se bavi metastatskim rakom dojke, a pokrenuta je u suradnji s Udrugom NISMO SAME, uz podršku udruga Onkoput, Sve za Nju i Europa Donna. Danas je prerasla u inicijativu sustavne pomoći ženama s metastatskim rakom dojke.

- Izuzetno sam počašćena biti dio tako važne kampanje, posebice jer sam u ovoj godini baš puno pričala o toj temi. U mojoj obitelji ta zloćudna bolest ostavila je traga, pa mi je promicanje takvih vrijednosti zbilja primarno. Također, uz ovakvu ekipu glazbenika kojima se divim, uživala sam u iskustvu i jako sam polaskana što stojim uz njih na ovom projektu - kaže Nika Turković.

Važnu ulogu u borbi s tom bolešću ima i opća razina osviještenosti i dobra informiranost svih dionika društva.

- Ponosni smo na ovu kampanju koju provodimo već drugu godinu zaredom. Osobito nam je drago što su važnost inicijative prepoznale i osobe iz hrvatskog javnog života te nam pružile veliku podršku. Naša inicijativa prvenstveno ima za cilj osnaživanje žena u njihovoj borbi s metastatskim rakom dojke te su upravo one najveća vrijednost ove kampanje čije su ispovijesti nadahnuće i pokretač da nikada ne odustaju - kaže Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge NISMO SAME, koja je nositelj ove inicijative.

Pregled neizostavan


Predstavljanju kampanje i videospota prisustvovale su članice udruga, žene s metastatskim rakom dojke s članovima svojih obitelji te brojni uzvanici, sudionici medicinske i javnozdravstvene zajednice. Među njima je i dr. sc. Ivan Ćelić, spec. psihijatrije, Klinika za psihijatriju Vrapče, ujedno član neformalne skupine ‘‘Zastupnici u borbi protiv raka‘‘ pri Hrvatskom saboru.

- Tijekom procesa oporavka je, osim medicinske pomoći, važna prisutnost partnera, drugih članova obitelji i prijatelja, pridruživanje grupama podrške koje će pomoći oko suočavanja s bolešću i boljeg upravljanja emocijama, što će u konačnici dovesti do što je moguće normalnijeg života usprkos dijagnosticiranoj bolesti - rekao je dr. sc. Ćelić.

- Kampanja "Ne odustajem" sve govori. Ne smijemo odustati od vlastitog zdravlja. Uz cijepljenje i epidemiološke mjere, mamografski pregled neizostavni je kotačić u mehanizmu zaštite našeg zdravlja. Stoga pozivam sve dame da se odazovu na preventivne preglede jer - oni znače život! - rekla je savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković, dr. med.

Priče pacijentica, ali i stručna predavanja liječnika, te savjeti kako se nositi s dijagnozom, nuspojavama liječenja, kao i savjeti kako biti podrška i ostale važne informacije o metastatskom raku dojke mogu se pronaći na www.neodustajem.hr.



Tanja Kvorka
MJESTA ZA NAPREDAK JOŠ UVIJEK IMA
U posljednjih 20 godina vrijeme preživljenja s metastatskim rakom dojke znatno se produžilo zahvaljujući napretku medicine, ali prostora za napredak još uvijek ima. ‘’Liječenje uznapredovalog raka dojke može se opisati kao zahtjevna utrka u kojoj nema odmora niti predviđanja koliko će trajati. Stoga je izuzetno važno primijeniti multidisciplinarni pristup koji uključuje optimalno korištenje svih modaliteta liječenja, praćenje ishoda liječenja, psihološku pomoć, dobru suradnju s liječnicima obiteljske medicine i podršku obitelji’’, kaže dr. sc. Ana Tečić Vuger, dr. med., s Odjela za liječenje raka dojke Zavoda za internističku onkologiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike