Magazin
MATEJA LISAK

Pitanje mentalnog zdravlja prioritetno je za Hrvatsku i za Europsku uniju
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
SUDIONICA GRAĐANSKOG PANELA KONFERENCIJE O BUDUĆNOSTI EUROPE

Europski građani okupljeni na panelu Konferencije o budućnosti Europe nedavno su u Varšavi dali niz preporuka za razvoj politka EU-a u području zdravstva, zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena, koje su na tragu aktualnih politika i strategija Europske unije, posebice Zelenog plana. Rješenja koja je skupina od oko 180 građana predložila uvelike su podudarna s inicijativama Europske komisije ili rezolucijama Europskog parlamenta, primjerice, u zaštiti bioraznolikosti, uzgoju životinja, upravljanju šumama, promicanju obnovljivih i čistih izvora energije.



Sudionik panela u Varšavi Rodrigo Coias, 30-godišnji web developer iz Portugala, smatra kako je kvaliteta Konferencije upravo činjenica što okupljeni nisu opterećeni prijašnjim informacijama i političkim odnosima:

- Ovdje su potpuno obični ljudi najrazličitijih zanimanja i dobi i naravno da im nisu potpuno poznata neka rješenja koja se već provode. No svi zajedno pokušavaju riješiti zajedničke europske probleme i može biti dobro što neki nisu toliko informirani jer možemo doći do novih rješenja - naglasio je Coias.

U preporukama građani, između ostalog, traže EU direktivu za programe urbanog razvoja kako bi bili što “zeleniji” i uvjetovanje građevinskih dozvola zelenim površinama:

- Svi smo svjesni situacije s klimatskim promjenama i ne trebamo više čekati jer ona sve više izmiče našoj kontroli. Ako sada nešto ne učinimo, vjerojatno neće biti moguće spasiti svijet - tumači Coias.

Sudionica panela Mateja Lisak, 22-godišnja studentica filozofije iz Zagreba:

- Pitanje mentalnog zdravlja prioritetno je pitanje za Hrvatsku i za Europsku uniju, posebice s obzirom na posljedice, društvene i psihološke, koje ostavlja pandemija COVID-19. Lisak je iznijela prijedlog da se odgoj o mentalnom zdravlju uvrsti u školski program od petog razreda osnovne škole, možebitno u okviru građanskog odgoja, kako bi se uklonila stigma s mentalnih problema i učilo “suživotu s ljudima koji imaju takve probleme”. Takve se ljude “često odbacuje, pogotovo u školskom sistemu”, kaže Lisak.

Ivan Begić, 24-godišnji student socijalnog rada iz Grubišnog Polja, zauzimao se za uvođenje vremena za rekreaciju na radnim mjestima:

- Premalo se govori o fizičkoj aktivnosti. Poslovi su postali prilično sjedilački, a to počinje od najranije dobi u školama - kaže Begić.

Konferenciju o budućnosti Europe u proljeće prošle godine pokrenuli su Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a kako bi EU približili građanima, saslušali njihove želje i očekivanja, te se u konačnici vodili njihovim preporukama u oblikovanju europskih politika. (H/DJ)
Najčitanije iz rubrike