Novosti
KORIŠTENJE SREDSTAVA IZ FONDA SOLIDARNOSTI

Nismo dobili odbijenicu, a produljenje roka nije potrebno
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je u četvrtak navode oporbe i pojedinih medija prema kojima je Europska komisija poslala negativan odgovor Vladi na prijedlog za produljenje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa. I prema Glasovu sugovorniku, poznavatelju europskog financiranja, ne radi se ni o kakvom odbijanju produljenja roka jer rok i ne može biti produljen niti je to uopće traženo. Naglasak nedavnih izjava premijera Andreja Plenkovića bio je da 18 mjeseci kao rok za sredstva iz Fonda solidarnosti kreće od trenutka potresa na Banovini koji je prouzročio nove štete i u Zagrebu, a zbog toga i zastoj pokrenutih izrada projektne dokumentacije. Rok do sredine lipnja ove godine upravo i je tih 18 mjeseci od potresa u Petrinji, a ne od zagrebačkog iz ožujka 2020.

Reagirajući na navode o odbijenici, ministrica kulture navodi kako se radi o netočnim navodima. "Meritum pisma bio je potvrditi ono o čemu se razgovaralo na sastanku, a razgovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz Fonda, kao i o načinu izvještavanja. U pismu piše follow-up našeg tehničkog sastanka koji smo održali sa službama EK-a tijekom prosinca i na kojemu smo se dogovorili oko dinamike daljnjeg rada. Cilj pisma bio je potvrditi ono što se dogovaralo na sastanku. Dogovaralo se o provedbi projekata koji se financiraju iz projekata Fonda solidarnosti, o organizacijskoj strukturi i o načinu izvještavanja. Ono što piše u pismu, a što se prenijelo kao navodnu odbijenicu, govori se o rokovima u kojima se moraju potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti što jako dobro znamo jer je to propisano regulativom. Dakle, rok za trošiti sredstva iz Fonda solidarnosti je 18 mjeseci", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek. Dodala je kako je za obnovu zbog zagrebačkog potresa namijenjena 5,1 milijarda kuna. "Nismo tražili produljenje roka, niti se u ovome trenutku o tome razmišlja", napominje.

"U nekim projektima sigurno će doći do kašnjenja, u prvom redu zbog javne nabave. Došlo je do rasta cijena na globalnom tržištu, ali u ovom trenu tema potrošnje sredstava, posebno na ovakav senzacionalistički način, ne bi trebala biti na stolu", naglasila je ministrica. Iz Fonda solidarnosti bit će pokriven samo dio obnove, a veći dio ići će iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. D.Pav.
UBRZAVANJE
Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, izjavio je za RTL kako Hrvatska nije dobila odbijenicu niti je zatražila produženje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti. "Dinamika ugovaranja sredstava se ubrzava, trenutno je više od osam milijardi kuna ugovoreno, a sredstva iz Fonda nisu jedini izvor iz kojeg će se financirati obnova", rekao je Horvat.

Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi