Osijek
OSJEČKA TRŽNICA NA -6

Zbog kvalitete kupci otrpjeli i val hladnoće
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Prodavači su robu ušuškanu ispod deka otkrivali tek oko 8 sati kako bi je sačuvali od minusa

Da se Osječani i gornjogradska tržnica vole u svim vremenskim uvjetima, bilo je očito u četvrtak, kad je oko 9.30 temperatura zraka bila šest stupnjeva ispod ništice, ali tržni prostor nije bio prazan. Pa iako je u slengu zvana "pija", rekli bismo, bila prepolovljena, ne samo po broju prodavača nego i prostorno, kupaca nije manjkalo. Naime, na sjevernom dijelu tržnice doslovno nije bilo nikoga, no zato je južni bio pun voća, povrća, odjeće, pa i cvijeća, i to unatoč hladnoći i činjenici da izložena roba nije sigurna od mraza.



- Robu adekvatno zaštitimo i ne otvaramo je odmah čim dođemo. Uobičajeno je na stolovima izlažemo već oko 6 sati, a sad je rizično i nakon 8, no morali smo – priča prodavačica Snježana Borbaš, koja ni hladnog četvrtka nije propustila prodati koju voćku. Imala je sreće, samo prilikom razgovora s našom ekipom došlo joj je nekoliko kupaca, a jedan od njih, Ivan Prigl, priznao nam je da ni najveće minuse ne bi propustio zbog Snježaninih mandarina. Znao je, kaže, da ona neće izostati, a inače na tržnicu dolazi vrlo često unatoč tome što kod kuće ima omanji vrt. Iako zna da su neke cijene u trgovačkim centrima niže nego na tržnici, Prigl kaže da će uvijek prije doći ovamo, nego se uputiti u prodavaonicu. Slično tvrdi i sugrađanka Branka Džalto.

- Iskreno, došla sam da bih nabavila nešto svome ljubimcu, hladnoća mi ne smeta, a povrće je ionako i zimi ovdje jednako kvalitetno kao u drugim godišnjim dobima. Ima u centrima jeftinijih stvari, ali ovdje mi je draže kupovati – ispričala je Džalto.

Zanimljivo je da je doista neka roba oko 9.30 još uvijek bila prekrivena dekama, no četvrtak je, kažu prodavači, bio hladan ili topao, pogodan za prodaju. Svaka je kuna važna pa je i hladnoću, uz kakav topli napitak i slojevitu toplu odjeću, lakše podnijeti.



Marija Mihelić
I CIJENE UGLAVNOM ZALEĐENE
Ovisno o godišnjem dobu i situaciji mijenjaju se i neke cijene robe na tržnici. Zamjetno su poskupjele jabuke, koje se sad prodaju po osam i devet kuna za kilogram, a kilogram mini rajčica u siječnju stoji čak 40 kuna. Ostale su cijene uobičajene pa je tako mrkva osam, celer, deset, peršin od deset do 15 kuna za kilogram, kelj osam do deset, a kupus šest. Kad je voće u pitanju, klementine stoje 12 kuna za kilogram, a cijena je limuna, kivija i šipka jednaka i iznosi 20 kuna za kilogram. Slatke marune moguće je kupiti za 40 kuna, a mnogima omiljene mandarine prodaju se za 15 kuna po kilogramu.

Najčitanije iz rubrike