Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA U OSIJEKU

U zatvor zbog pokušaja razbojstva
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
Sada 20-godišnji mladić osuđen je na godinu dana maloljetničkog zatvora i godinu dana liječenja od ovisnosti zbog pokušaja razbojstva. Županijski sud u Osijeku, vijeće za mladež, proglasilo ga je krivim jer je 5. listopada 2017. ušao u trgovinu "Lukas 2", preko usta i nosa stavio je tamni šal, na oči sunčane naočale, a na glavu vunenu kapu. Držeći kuhinjski nož u jednoj ruci, drugom rukom je iz hlača izvadio plastičnu vrećicu te ju bacio na pult blagajne i rekao djelatnici trgovine da u nju stavi sav novac. Pljačka mu nije uspjela jer je trgovkinja s obližnjeg pulta uzela odvijač i vičući rekla da mu ne da novac i da joj se približi ako smije. Razbojnik se okrenuo i pobjegao.

Na sudu je mladić rekao da se ne smatra krivim i dalje se branio šutnjom. Potom je reproducirana snimka prvog ispitivanja. Iz snimke proizlazi da je bio u to vrijeme slabog imovnog stanja te je popio puno tableta tog dana. Trebao je popiti dvije, tri tablete, a uzeo je ih je više od deset. Inače, u blizini te trgovine živi mu baka te je on još kao dijete išao kupovati u nju. Napomenuo je i kako je imao prometnu nesreću, bio je u komi i jedva je ostao živ. Na kraju ispitivanja rekao je da priznaje da je počinio ovo djelo, nije bio svjestan što je napravio i kaje se zbog toga te da to ne bi više napravio. Spreman je ispričati se prodavačici.

Socijalna radnica je u svom iskazu sudu navela da je razgovarala sa sada 20-godišnjakom u Zatvoru u Osijeku koji joj je tada rekao da konzumira marihuanu čak i u zatvoru?! Maloljetnikov otac sam je u Centru rekao da je sin iz njegova ureda ukrao 60.000 eura koje je potrošio na odjeću, alkohol i kocku. Otac je Centru rekao da nema kontrolu nad sinovim ponašanjem, a zna da se majka obraćala Centru tražeći pomoć te je pokazivala brigu. Stav Centra bio je da je maloljetniku opravdano izreći maloljetnički zatvor jer će tamo imati potpunu medicinsku skrb i kontrolu nad svojim ponašanjem, a moći će se obaviti prekvalifikacija i imati prema njemu individualan pristup.

- Sud smatra da se jedino izrečenom kaznom maloljetničkog zatvora može potpuno ostvariti svrha kažnjavanja, ali istodobno djelovati na optuženika da se više ne javlja kao počinitelj kaznenih djela - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude. S.Lacić
Možda ste propustili...

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike