Novosti
COVID ĆE POTVRĐIVATI PRIMARCI, PEDIJATRI, GINEKOLOZI...

Brzi antigenski testovi u liječničkim ordinacijama
Objavljeno 11. siječnja, 2022.

COVID-19 ubuduće će se, na indikaciju, potvrđivati brzim antigenskim testovima u ordinacijama privatne zdravstvene zaštite koje imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, rečeno je u utorak nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.



Za potvrđivanje bolesti nakon brzog antigenskog testa više neće biti potreban PCR, te će se na temelju brzog testa izdavati liječničke potvrde o preboljenju COVID-a koje će vrijediti samo u Hrvatskoj, izjavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nakon sastanka s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i ravnateljem HZZO-a Lucianom Vukelićem. Za odlazak u druge zemlje Europske unije i dalje je potrebno PCR testiranje, odnosno EU digitalna COVID potvrda. Testirati brzim antigenskim testom mogu sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite - obiteljski liječnici, ginekolozi, pedijatri i stomatolozi. “Na taj način omogućeno je gotovo tisuću testnih mjesta diljem Hrvatske, što bi trebalo olakšati i problem dijagnostike omikron-varijante”, rekao je Capak.

Vukelić je objasnio da će HZZO ordinacijama plaćati testiranje kao dijagnostičko-terapijski postupak, za koji je utvrđena cijena. Ona će se razlikovati ovisno o tome je li liječnik sam nabavio test na tržištu ili ga je dobio iz robnih zaliha (tada će biti plaćeno samo testiranje). Jedan test, rekao je Capak, košta nešto manje od šest kuna. U ljekarnama neće biti moguće obaviti brzi antigenski test na trošak HZZO-a. Capak je rekao da za sada ne postoje sankcije za liječnike primarne zdravstvene zaštite koji ne žele provesti ovo testiranje, ali se sankcije “može uvesti”. Istaknuo je i da su brzi antigenski testovi sada toliko osjetljivi da većina njih “lovi omikron-soj”.

Beroš je objasnio da je ključna razlika, u odnosu prema dosadašnjem razdoblju, ta da će ordinacijama primarne zaštite testiranje ubuduće plaćati HZZO, a do sada su im to plaćali poslodavci ili same testirane osobe. Na novinarsko pitanje o mogućem nezadovoljstvu liječnika primarne zaštite koji se stalno žale na preopterećenost, ministar Beroš je odgovorio protupitanjem: “A tko bi to trebao raditi ako ne primarci?”

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 7956 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 18.404 testiranih, a 38 osoba je umrlo, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Najviše novih slučajeva zaraze je u Zagrebu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je ukupno 46.828. Među njima su 1824 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 233. Od početka pandemije u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 775.139 osoba s koronavirusom, od kojih je 12.956 umrlo. Ukupno se oporavilo 715.355 osoba. U samoizolaciji su trenutačno 20.302 osobe. Do 11. siječnja ove godine je ukupno testirano 3.900.567 osoba. Zaključno s 10. siječnja utrošeno je 4.852.642 doze cjepiva, a cijepljeno je 55,95 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,64 posto odraslog stanovništva. S 10. siječnja ove godine 2.270.667 osoba cijepljeno je bar jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.167.171 osobu (1.976.115 dvjema dozama i 191.056 cjepivom Jannsen), što čini 63,75 posto odraslog stanovništva. H/D.Pav.
OMIKRON ĆE ZARAZITI 50 % EUROPLJANA
Omikron-varijanta koronavirusa na putu je da zarazi više od polovine Europljana, a COVID-19 još ne bi trebalo tretirati kao endemičnu bolest poput gripe, poručila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija. U Europi je u prvom tjednu 2022. potvrđeno više od sedam milijuna novozaraženih koronavirusom, dvostruko više nego prije dva tjedna, rekao je WHO-ov direktor za Europu Hans Kluge novinarima. “Ovim tempom Institut za metriku i procjene u zdravstvu prognozira da će više od 50 posto populacije u toj regiji biti zaraženo omikronom u idućih šest do osam tjedana”, rekao je, referirajući se na podatke istraživačkog centra Sveučilišta Washington. Pedeset od 53 zemlje u Europi i srednjoj Aziji potvrdilo je slučajeve zaraze tom zaraznijom varijantom, rekao je. No pojavili su se dokazi da omikron više pogađa gornji respiratorni trakt nego pluća izazivajući blaže simptome od prethodnih varijanti. WHO ipak napominje da treba provesti dodatna istraživanja da se to dokaže.

LOŠA STRATEGIJA
Borba protiv pandemije booster dozama postojećih cjepiva nije održiva strategija, upozorili su stručnjaci WHO-a. “Strategija cijepljenja koja se temelji na više booster doza” prvih cjepiva “ima malo izgleda biti primjerena ili održiva”, navodi se u priopćenju skupine stručnjaka koji su zaduženi za nadzor cjepiva protiv koronavirusa. Ti stručnjaci također smatraju da “su potrebna i da trebaju biti razvijena cjepiva protiv COVID-19 koja imaju visok učinak na sprečavanje širenja zaraze i njezinu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt”. To će omogućiti da se ograniči utjecaj COVID-a u zdravstvenom smislu, ali i smanji “potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega”.

Najčitanije iz rubrike