Regija
U ŽUPI SVETOG MARTINA U PODGAJCIMA PODRAVSKIM KRŠTENO VIŠE DJECE

Lani rođeno 13 djece više nego 2020.
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
PODGAJCI PODRAVSKI



U prošloj godini, obilježenoj koronom, nije sve bilo crno u Župi svetog Martina biskupa u Podgajcima Podravskim.



Raduje da u župi raste trend rođenih. Prema župnoj statistici, tijekom 2021. godine u župi je kršteno 23 djece, 13 dječaka i 10 djevojčica. Godinu ranije kršteno je 10 djece.

- Broj krštenih ponovno se kreće prema pretpandemijskoj normali, gdje u odnosu na prvu godinu pandemije imamo 130 posto povećanje broja krštenih. Tome broju svakako pridonosi i činjenica da naši gastarbajteri donose svoju djecu u rodnu župu na krštenje - kaže velečasni Siniša Paušić, župnik Župe sv. Martina biskupa.

Prema njegovim podatcima, umrla su 42 župljana, i to 15 muškaraca i 27 žena. Godinu ranije umrlih je bilo 24. U protekloj godini najviše osoba umrlo je u naselju Črnkovci, 21, a u Bočkincima nije bilo pokopa.

- U odnosu na mali broj u 2020., broj umrlih prošle godine vratio se u neku normalu. Zanimljivo je da je 50 posto umrlih iz Črnkovaca, a da u Bočkincima nije bilo smrtnog slučaja. Ponovno imam potrebu ponoviti istinu, a to je da nema nikakvih drugih zala, nego nas je snašlo zlo veće od svih zala, a to je izumiranje obitelji i naših sela, naše domovine. Upravo zato ne smijemo se umoriti pozivati na buđenje i povratak životu u našem narodu - ističe vlč. Paušić.

Podgajački župnik dodao je i da je pandemija koronavirusa pokazala da se prepolovio broj onih koji su ustrajali u redovitom sakramentalnom životu.

- Ostaje evidentna i poražavajuća stvarnost da i dalje ne samo da ostaje velik broj onih vjernika koji žive izvan sakramenata i povezanosti sa zajednicom Crkve, nego se broj onih koji imaju kontakt sa sakramentima u ovim teškim vremenima smanjio. Od realnih približno dvije tisuće vjernika, koliko ima naša župa, činjenica je da redoviti kontakt sa župom i sakramentima i dalje ima samo od 15 do 20 posto naših župljana, dok su svi ostali periferni ili rubni kršćani, koji svećenika i sakramente trebaju povremeno - upozorava vlč. Siniša Paušić.

Župnik je također upozorio da djeca nisu zainteresirana za odlazak na misu.

– Zabrinjavajuća je činjenica da se, nažalost, velik broj djece trajno udaljio od mise, dok su se u isto vrijeme sve druge nastavne i izvannastavne aktivnosti više-manje održavale normalno - zaključio je vlč. Siniša Paušić.

Prema informacijama podgajačkog župnika, na euharistijama je podijeljeno i oko 20 tisuća svetih pričesti.

Snježana Fridl
Manje vjenčanih
Nadu u bolje sutra ne ulijeva broj vjenčanih, budući da je tijekom cijele godine sklopljeno samo sedam brakova, što je za jedan manje nego u 2020. godini. Svetu pričest primio je 31 prvopričesnik, a krizmanika nije bilo. Župnik je imao i 340 pohoda bolesnicima u njihovim domovima. Blagoslov je primilo 603.773 obitelji u župi, što je 80 manje nego u 2020. godini.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike