Osijek
POČELA OBNOVA OSJEČKE KOPIKE

U pravom olimpijskom bazenu kupat ćemo se već ovoga ljeta
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Radić: Želimo da Kopika bude ono što je bila i do sada - kupalište svih Osječana

Športsko-rekreacijski centar Copacabana bit će spreman za ovogodišnju kupališnu sezonu, najavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić, koji je zajedno s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem u utorak nedaleko od, rekli bismo slobodno, ostataka nekadašnjeg olimpijskog bazena predstavio projekt prve faze rekonstrukcije ovog najpopularnijeg kupališta 46 generacija Osječana. Naime, ovo je početak prve temeljite rekonstrukcije popularne Kopike od 1976. godine, kada je kompleks sagrađen, a treba napomenuti kako je zbog nesposobnosti bivše gradske uprave posljednje dvije kupališne sezone kompleks bio zatvoren i nedostupan građanima.



To bi se od ovoga ljeta trebalo promijeniti premda to ne znači da će cijeli bazenski kompleks biti dovršen u tako kratkom roku.

Kreće rekonstrukcija prve faze koja obuhvaća obnovu olimpijskog bazena. Osijek će dobiti pravi olimpijski bazen koji odgovara svim normama plivačke svjetske federacije. Kreće i obnova školjke dubine dva metra dimenzija 50 x 25 metara, a usporedno će se raditi i obnova okruglog bazena koji će biti plići nego prethodni, ali će u njemu biti dodatnih sadržaja - rekao je Radić naglasivši kako će se usporedno s prvom fazom obnove krenuti i s izmjenom i dopunom glavnog projekta za drugu fazu.

Ukupna vrijednost predviđenih radova u prvoj fazi iznosi 30 milijuna kuna, od čega je Osječko-baranjska županija iz svoga proračuna osigurala dva milijuna kuna.

Gradonačelnik je podsjetio da se u vrijeme bivše gradske uprave dva puta natječaj poništavao jer nisu mogli osigurati sredstva, na što su u to vrijeme iz HDZ-a i upozoravali. Sada je Grad Osijek, naglašava Radić, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom osigurao potreban novac za prvu fazu, a za drugu fazu planiraju osigurati novac iz drugih izvora ako to bude moguće.

- Prilagodili smo Copacabanu da bude dostupna za sve građane, stoga smo odlučili odustati od određenih sadržaja koji nisu nužni, a koji bi povećavali cijenu ulaznica, kao što je aquapark. Želimo da Kopika bude ono što je bila i do sada, a to je kupalište svih Osječana. Osijek mora biti slavonska metropola i nedopustivo je da građani Osijeka moraju odlaziti na kupališta u druge gradove - poručio je Radić.

Projektom je osim obnove bazena predviđena gradnja strojarnica, a otpadne vode više neće ići u septičku jamu, nego će se spojiti na kanalizacijsku mrežu u Tvrđavici. Također, voda iz bazena (koja je do sada zajedno s klorom odlazila u Dravu) prerađivat će se i filtrirati te tako pročišćena ići u Dravu.

Radić je podsjetio da se lani zajedno s Hrvatskim vodama krenulo s nasipavanjem dravske obale i da su osigurani popratni sportski i zabavni sadržaji te najavio da će se nastaviti s uređenjem obale.

Na upit kolika će biti cijena ulaznica za Kopiku, Radić je kazao da objektom upravljaju Sportski objekti te će oni i određivati cijene ulaznica, ali će se paziti da ona bude dostupna svim građanima.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je u ovom trenutku bilo ključno ne čekati još jednu sezonu bez bazena i kupanja te se zato i krenulo u faznu obnovu kupališta.

- Od ovog ćemo ljeta moći na Kopiku, Dravu i bazene, što je jako važno - poručio je Anušić uvjeren kako će se usporedno krenuti i s pripremama druge faze obnove.

Predsjednik Uprave Projektgradnje Ivica Crnković pojasnio je da je projekt podijeljen u četiri cjeline.

- Prva cjelina obuhvaća izgradnju potpuno novog olimpijskog bazena, druga je obnova okruglog bazena dubine 1,3 metra s dodatnim sadržajima i atrakcijama kao što je bar s pićem, a treća obuhvaća izgradnju strojarnice - otkrio je Crnković ističući kako četvrta cjelina rekonstrukcije obuhvaća uređenje okoliša, spajanje na kanalizaciju i rješavanje odvoda.

Također napominje kako imaju dovoljno iskustva i znanja da posao odrade u zadanom roku i kvalitetno, a najvećim izazovom smatra vrijeme i nepredviđene padaline s iznimno niskim temperaturama. Sva je oprema osigurana, a dobavljači jamče rokove isporuke, zaključio je Crnković.



Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike