Ekonomija
TELEMACH ĆE HRVATSKU PODIĆI VISOKO NA EUROPSKOJ DIGITALNOJ KARTI

10 Giga optička mreža iz korijena će promijeniti korisničko društvo
Objavljeno 7. siječnja, 2022.
Potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti u budućnosti koje nam danas još nisu ni poznate

Danas je mnogima od nas život gotovo nezamisliv bez interneta. Koristimo se njime na poslu, kod kuće, privatno i poslovno, za zabavu i opuštanje, učenje i usavršavanje, obavljanje poslovne komunikacije i sl. Internet je, ukratko, sastavni dio svakodnevice bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti život, na njega smo spojeni od 0 do 24, sedam dana u tjednu.



Korak naprijed


Od dodavanja predmeta u košaricu u e-trgovinama, kupovanja avionskih karata ili odgovaranja na poslovne ili privatne e-mailove, internet je uvijek uz nas, otvorio nam je jedan posve novi svijet nudeći gotovo beskonačne mogućnosti. Poslove koje obavljamo na dnevnoj bazi postalo je nemoguće obavljati bez interneta.

Foto: Pexels


Sjećanja na život prije interneta polako već blijede. Rijetki među nama sjećaju se kakav je život bio prije "mreže svih mreža". Mlađe generacije, tzv. milenijalci, vjerojatno će se slatko nasmijati kada im stariji kažu da je prije samo 30-ak godina trebalo otići u knjižnicu ili pitati nekog starijeg ako nas je nešto zanimalo. Postojale su opće informacije, koje ste mogli nazvati s vašeg kućnog, fiksnog telefona i saznati sve što vas zanima. Danas to djeluje smiješno, ali tako je bilo.

S obzirom na sve navedeno, brz i stabilan internet postao je, rekli bi Latini conditio sine qua non (uvjet bez kojega se ne može) suvremenog čovjeka, posebno u svjetlu činjenice da se na njega spajamo preko znatno većeg broja uređaja nego prije desetak godina - od laptopa, televizora, smart telefona do zvučnika i pametnih satova, pri čemu je napredna infrastruktura nužna kako bi odgovorila na rastuće potrebe.

Iako je Hrvatska napravila korak naprijed kad je riječ o digitalizaciji gospodarstva i društva (posljednji DESI indeks Europske komisije za 2021), još su potrebna znatna poboljšanja, a povećanje dostupnosti treba pratiti i ponuda paketa s gigabitnim brzinama. Telemach već danas omogućuju pakete s internetskim brzinama čak dvadeset puta većim od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, odnosno do 40 puta većim u najvećim dostupnim paketima.

Foto: Pexels


10 Giga optička mreža, koju Telemach gradi prvi u Hrvatskoj, po brzini i kvaliteti usporediva je s postojećom mrežom u Južnoj Koreji, koja je svjetski rekorder kada je riječ o internetskim brzinama.

Telemahova 10 Giga optička mreža iz korijena će promijeniti doživljaj učenja na daljinu, videokonferencija, zabave i povezanosti, što će znatno utjecati na korisničko iskustvo. Kako napominje naš sugovornik, 10 Giga optička mreža korisnicima omogućava lako i brzo dijeljenje velikih datoteka, vrhunsku kvalitetu videopoziva te pristup cloud servisima u realnom vremenu. Zbog izrazito niske latencije od ispod 1ms, ova mreža pruža vrhunsko gaming i streaming iskustvo kao i virtualnu i proširenu stvarnost (VR/AR) u 4K i 8K rezoluciji.

U prednosti ove mreže već danas se mogu uvjeriti stanovnici u raznim dijelovima Zagreba i u Velikoj Gorici. Uskoro se optička mreža širi na Split, Rijeku, Zadar i druge gradove, a u sljedećih pet godina ovom superbrzom mrežom bit će pokrivena trećina kućanstava Hrvatske, odnosno više od 500 tisuća kućanstava. Zahvaljujući ovoj mreži Hrvatska će se smjestiti visoko na europskoj digitalnoj karti.

Preduvjet za rast


Prednost brzine vidljiva je i prilikom istodobnog povezivanja više različitih uređaja, pri čemu svi ukućani ili kolege u uredima imaju vrhunsko iskustvo korištenja servisa bez smetnji - istodobni upload ili download velikih datoteka i održavanje online sastanaka na nekoj od platformi. Upravo je tehnologija brzog interneta nužan preduvjet za rast i nadogradnju postojećih komunikacijskih usluga, a potaknut će i razvoj usluga ili tehnoloških mogućnosti u budućnosti koje nam danas još nisu ni poznate.

Foto: Pexels


10 Gbps XGS tehnologija pogoduje i svim industrijama, od malog dućana do velike tvornice, s ciljem da brže i efikasnije digitaliziraju svoje poslovanje kako bi postali konkurentniji na tržištu.

Unatoč godišnjem rastu internetskog prometa od 20 do 30 posto po kućanstvu, ova optička mreža spremno će pratiti i podržati rast internetskog prometa za sljedećih deset i više godina jer ju je moguće nadograđivati na buduće standarde 50 Gbsp i 100 Gbps.

Korisnici Telemacha mogu birati između tri jednostavna paketa optičkog interneta s brzinama od 300 Mbps, 1 Gbps i 2 Gbps. Svi paketi dostupni su po pristupačnim cijenama u koje je uključena i usluga fiksne telefonije.

Nastavak ulaganja u optičke mreže preduvjet je za digitalizaciju i oporavak od krize te stvaranje gigabitnog društva. GS native

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora