Učionica

Stipendije Ministarstva poljoprivrede za studente PTFOS-a i FAZOS-a
Objavljeno 24. prosinca, 2021.
Godišnje stipendije od 10 000 kuna po studentu u ukupnom iznosu od 15.460,000 kuna do sada je primilo 459 studenata PTFOS-a i 1087 studenata FAZOS-a

Osnaživanje poljoprivredno-prehrambenog sektora doprinosi jačanju konkurentnosti i potiče regionalni razvoj s naglaskom na ruralna područja. Prepoznalo je to naše Ministarstvo poljoprivrede koje je kroz Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema omogućilo provedbu različitih investicijskih i infrastrukturnih projekata na području pet slavonskih županija. Unaprjeđenje uvijek zahtijeva nove ideje, a njih, kao i želje za dokazivanjem, nikada ne nedostaje kod mladih ljudi. Stoga je u okviru Razvojnog sporazuma 2. kolovoza 2019. godine potpisan Sporazum o suradnji za stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema između Ministarstva Poljoprivrede, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS), Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek (PTFOS), Veleučilišta u Slavonskom Brodu i Veleučilišta u Požegi.

Sporazum se odnosi na akademske godine 2019./2020. – 2022./2023., a slijedom sporazuma u jesenskom razdoblju nakon završetka upisa za svaku obuhvaćenu akademsku godinu raspisuje se ograničeni javni poziv na kojem za stipendiju mogu konkurirati svi redoviti i izvanredni studenti koji su u akademskoj godini za koju se dodjeljuje stipendija prvi put upisali 2. ili 3. godinu preddiplomskih studija i 1. ili 2. godinu diplomskih studija iz područja biotehničkih znanosti (polja: agronomija, biotehnologija, prehrambena tehnologija i nutricionizam) koji studiraju na fakultetima s kojima je potpisan sporazum. Sa Sveučilišta u Osijeku to su FAZOS i PTFOS. Iznos je stipendije za studente 10 000 kuna godišnje, sredstava su predviđena kao bespovratna potpora, a ukupan iznos stipendije isplaćuje se jednokratno.

Kako su iza nas već dva ciklusa stipendiranja (akademske godine 2019./2020. i 2020./2021.), ističemo da je na PTFOS-u do sada dodijeljeno ukupno 459 stipendija, a u istom razdoblju na FAZOS-u je dodijeljeno ukupno 1087 stipendija.

Slijedom javnog poziva za akademsku godinu 2021./2022. za stipendiju se prijavilo 240 studenata PTFOS-a i 467 studenata FAZOS-a koji ispunjavaju uvjete za dodjelu stipendije.

U vrijeme pandemije, kada je socioekonomska situacija na globalnoj razini otežana, financijska potpora u obliku stipendije mnogim studentima predstavlja razliku između nastavka studija i odustajanja od studija kako bi se borili za egzistenciju. Stoga se nadamo da će se po isteku ovog sporazuma otvoriti neke nove prilike da pomognemo mladima u stjecanju znanja i vještina te ostvarenju njihovih potencijala u nekoj od slavonskih županija.

Daniela Čačić Kenjerić, Andrijana Rebekić

Možda ste propustili...