Mozaik
U RIZNICAMA SJEĆANJA OSTAJE SAČUVANA NAŠA PROŠLOST

Miris božićnih slastica
Objavljeno 24. prosinca, 2021.
Listajući negdašnja osječka glasila, možemo doživjeti osječke Božiće proteklih vremena

Zamirisao je cimet i vanilija, zažamorilo u kuhinji… šaum se lupa na pari, a orasi nestaju u nus-mašini. U gomili zdjela i vangli knjiga recepata u kojoj se tek nazire rukopis damenkaprica, od tete Roze, uz obaveznu frišku germu. Posve je nepotrebna, jer marne domaćice dobro znaju recept, no na stolu Moji recepti u plavo-sivoj meliranoj bilježnici LipaMill, u ovo predblagdansko doba neizostavan su dio kulinarske priče, za ne daj Bože…



Vremenima nemilim usprkos, u kojima živimo neke posve čudne živote, predblagdanski dani ožive sjećanja, a miris božićnih slastica rasprostre se okićenim ulicama, u nadi boljih, sretnijih, bogatijih i pravednijih vremena kojima se nadamo.

Kako danas,tako i nekada…


Listajući negdašnja osječka glasila, možemo doživjeti osječke Božiće proteklih vremena, oslikati raspoloženje Osječana u predblagdansko doba, usporediti onda i sada.

Kako se živjelo u Osijeku u njegovu međuraću? Kakve su bile političke prilike, koje su predstave bile omiljene u kazalištu i zašto su žustre bile polemike tadašnjih kazališnih kritičara, koje su filmske predstave igrale u tadašnjim osječkim kinima, kako su prolazile silvestarske zabave, koji su poznati umjetnici pohodili Osijek, što je mučilo Osječane i zašto je rubrika Pisma čitatelja tako bezvremenska. Crna kronika, koja tako bolno oslikava podjele u gradu na one koji imaju i mogu i one koji, najčešće zbog tegobnoga stanja, posežu za zločinom.

Grad koji pulsira svoju svakodnevicu, kroz olovni slog Hrvatskoga lista, progovara o političkoj korektnosti naspram državnoga vrha, svjetskim događajima koji se čine dalekima, no ponajviše o svoji ulicama, kako onim neosvijetljenim, zaboravljenim u gradskoj zavjetrini, tako i o onim u secesijskom nizu, oko glavnih trgova Gornjega i Donjega grada, njihovim stanovnicima, njihovim brigama, zabavama, tugama i nadama.

Posebno je zanimljivo listati bogate božićne priloge koji su redovito izlazili svakog 25. prosinca tijekom dva i pol desetljeća izlaženja najčitanijeg osječkog dnevnoga lista.

Raznoliko štivo


Više od uobičajenih novinskih priloga božićni su prilozi, bogato ilustrirani na više od 50 stranica, svojevrsni obiteljski magazini koji su posebno zanimljivi tijekom tridesetih godina prošloga stoljeća. Donose obilje raznolikog štiva za sve generacije: o tradiciji slavljenja Božića u nas, neugaslim običajima, božićnim slavljima u svijetu, podsjećaju sugrađane na dane darivanja, uz brojne oglase osječkih trgovina, ugostitelja, obrtnika. Prigodni Dječji božićni prilog, modni dodaci i savjeti za domaćice, kako urediti dom, kako pripremiti najbolju božićnu tortu, okititi božićnu jelu.

I grad uronjen u blagdansku čaroliju, svečan i okićen, u nadi boljeg, sretnijeg, bogatijeg, s radošću iščekuje još jedan Božić. Kako nekada, tako i danas. A u domovima Osječana riba na Badnjak, pečenka na Božić, uz krepku juhu, umake i kolače, one sitne, suhe, kremaste, prhke, pa torte, čokoladne, voćne, posebno ukrašene štaub šećerom.

U riznicama sjećanja nekadašnjih naslova, u prividu svevremenosti, ostaje sačuvana naša prošlost. Valja ju ponekad iznova iščitati.

Sretan vam Božić!

Dr. sc. Marina Vinaj, voditeljica Odjela knjižnice Muzeja Slavonije
Božićni prilog
Posebno je zanimljivo listati bogate božićne priloge koji su redovito izlazili svakog 25. prosinca tijekom dva i pol desetljeća izlaženja najčitanijeg osječkog dnevnoga lista

Torte i kolači
U domovima Osječana riba na Badnjak, pečenka na Božić, uz krepku juhu, umake i kolače, one sitne, suhe, kremaste, prhke, pa torte, čokoladne, voćne, posebno ukrašene štaub šećerom

Najčitanije iz rubrike