TvObzor
BOŽIĆ NA HRVATSKOJ TELEVIZIJI

Raskošan program prepun filmova te religijskih i sportskih sadržaja
Objavljeno 24. prosinca, 2021.

Hrvatska radiotelevizija i ove je godine pripremila raskošan blagdanski program na Badnjak, Božić i Štefanje. Naglasak je, naravno, na bogatoj filmskoj ponudi, posebnom božićnom izdanju A strane te religijskim i sportskim sadržajima.



Kad je posrijedi religijski program, na Badnjak u 20.05 na HTV1 donosimo božićnu čestitku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. U ponoć slijedi izravni prijenos mise polnoćku iz crkve sv. Jeronima u zagrebačkom Maksimiru. Svetu misu polnoćku kao i svečanu božićnu misu prevodi kardinal Josip Bozanić. Na Božić na HTV1 od 10 sati svečanu božićnu misu izravno prenosimo iz zagrebačkog Čučerja iz privremenog montažnog objekta jer je crkva teško stradala u potresu. U 11.55 slijedi prijenos Papine poruke Gradu i svijetu ‘‘Urbi et orbi‘‘ iz Vatikana.

Filmski aduti


Glavni adut blagdanskog, odnosno božićnog programa Hrvatske televizije je više nego bogat filmski program (koji i ove godine nudi velik broj atraktivnih naslova za sve generacije na Prvom, Drugom i Trećem programu HTV-a).

Na Badnjak, 24. prosinca, nakon božićne čestitke kardinala Josipa Bozanića u terminu od 20.15 slijedi pustolovni film "Zov divljine" s Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi. Nakon filma i Dnevnika 3 slijedi još jedan atraktivan naslov, u 22.15 sati "Mladi Mesija", inspirativna i jedinstvena priča o sedmogodišnjem Isusu Kristu, njegovoj obitelji. Nakon filma slijedi prijenos mise polnoćke te dokumentarni film "Božić u palači Chatsworth". Na Božić, 25. prosinca, filmski program nastavlja se obiteljskom komedijom "Božićna priča" koja je na rasporedu u 8.20. U 13 sati slijedi dječji animirani film "U potrazi za Nemom". Potom, oko 14.40 slijedi "Shrek uvijek i zauvijek", još jedan izvrsni animirani film za djecu. U 17.20 na programu je obiteljska drama "Braća vjetra". U večernjem terminu, nakon božićne "A strane" i Dnevnika 3, u 22.20 na redu je naslov "Božić sa strancima". Na Štefanje, 26. prosinca, u jutarnjem termninu u 7.40 na programu je svevremenski klasik Franka Capre "Divan život" s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi. U terminu od 15 sati slijedi film "Kraljevski božićni bal".

Drugi program HTV-a donosi mnoge atraktivne filmove – kako za djecu tako i za odrasle. Na Badnjak, 24. prosinca, u terminu od 17.35 na rasporedu je hrvatski igrani film za djecu "Šegrt Hlapić". U udarnom terminu od 20.05, nakon dugo vremena na programu će se naći jedan od najboljih i najhvaljenijih filmova svih vremena, klasik "Zameo ih vjetar" s legendarnim Clarkeom Gableom i Vivien Leigh kao Rhettom Butlerom i Scarlet O‘Hara. Na Božić, 25. prosinca, filmski program na Drugom posebno je prilagođen mlađim generacijama te od 9 sati slijedi film za djecu "Medo Bero - božićni specijal". Odmah poslije, u 10.05 slijedi komedija "Čudesni Božić". Nakon nje u 11.30 slijedi hrvatski klasik "Vuk samotnjak", svevremenska priča o prijateljstvu dječaka i psa. U popodnevnom terminu od 15.50 na rasporedu je komedija "Čovjek koji je izmislio Božić". Još jedan hrvatski dječji klasik, "Vlak u snijegu", na programu je od 17.25, dok u udarnom terminu od 20.05slijedi epska drama "Deset zapovijedi".

Na Štefanje, 26. prosinca, filmski program na Drugom nastavlja se lutkarsko-igranim filmom "Yeti Tales - božićni specijal", koji je na rasporedu od 9.25. Odmah nakon toga, u 9.55 slijedi komedija "Smisao života jednog psa" čija radnja prati dušu psa koji tijekom filma doživi nekoliko reinkarnacija. U popodnevnom terminu od 17 sati slijedi "Čudo u 34. ulici", obiteljski film s elementima fantastike. U večernjem terminu od 21.40 na redu je drama "Najveći zabavljač", film koji slavi rođenje šoubiznisa i donosi nam priču o vizionaru koji je ni iz čega stvorio spektakl koji je postao svjetska senzacija.

Izbor najboljeg sportaša


Kad je, pak, riječ o koncertima na Drugom programu Hrvatske televizije (HTV2), na Badnjak od 23.35 moći ćemo pratiti božićni koncert "Tiha noć u Vukovaru", a na sam Božić u 20.05 prijenos tradicionalnog koncerta "Božić u Ciboni".

Godina na izmaku ponudila je brojne uspjehe u hrvatskom sportu, a kraj godine tradicionalno je doba i za dodjelu zasluženih priznanja. Tko su najbolji hrvatski sportaši u 2021. godini provjerite 26. prosinca točno u podne u 70. proglašenju Sportskih novosti. Nakon dodjele u Zagrebu – idemo prema Splitu. Istog dana od 18.30 pratite i 19. izdanje Humanitarnog malonogometnog turnira ‘‘Četiri kafića – Memorijal Dino Petrinović".

Hrvatska olimpijska ekspedicija kući se vratila s osam osvojenih medalja iz Tokija. Suze radosnice braće Sinković, zlatna Matea Jelić, sjajne teniske partije i hrvatski finale parova. Odjel Sport Hrvatske televizije i ove godine priprema Godišnju emisiju koja će nas podsjetiti na najvažnije, najuspješnije i najemotivnije trenutke hrvatskog sporta koji su obilježili ovu bogatu godinu. Posebna emisija je na rasporedu u ponedjeljak, 27. prosinca, u 20.05.

Kao i svake godine, Treći program, njegujući i dalje svoj jedinstven rukopis, rezerviran je za filmske maratone kultnih klasika i sjajne koncerte. U blagdanskim danima na HTV3 moći će se pogledati hvaljeni i nagrađivani filmovi poput "Patersona" Jima Jarmuscha, "I konje ubijaju, zar ne?", "Panov labirint" ili "Berlin Alexanderplatz". Na Badnjak emitiramo sjajni hrvatski film "Izgubljena olovka", a na Božić nas očekuju, između ostalog i "Pustolovine Toma Sawyera" i "Šerburški kišobrani".

Božićna "A strana"


I posebna glazbena poslastica stiže nam iz radionice popularne "A strane". I ove godine 25. prosinca u 20.05 na Prvom programu HTV-a gledatelji će moći uživati u posebnom božićnom izdanju hvaljene i nagrađivane "A strane". Ekipa "A strane" i ovog Božića ponovno je s vama. Mladi pjevači i bend A strane te njihovi gosti Vanna, Doris Dragović, Tedi Spalato i Alen Bjelinski u posebnoj atmosferi te blagdanskom ozračju podsjetit će vas na najljepše domaće i strane božićne pjesme. Domaćini Duško Ćurlić i Ivan Vukušić pripremili su pravi božićni ugođaj. Okitili su drvce, uredili blagdanski stol, postavili lampice, umotali darove... a za dobru atmosferu i pjesmu pobrinuli su se svi okupljeni. Ne propustite uz naše pjevače zapjevati Božić bijeli, Veselje ti navješćujem, Zvončiće, Bijeli Božić, Have yourself a little merry Christmas, Ni riči, Božić bili, Last Christmas, Love is all around i mnoge druge.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike