Zdravlje
ODRŽATI TEŽINU TIJEKOM BLAGDANA

Ne treba izbaciti omiljenu hranu s jelovnika
Objavljeno 20. prosinca, 2021.
Blagdanskim danima prethodi razdoblje posta te se treba odlučiti za ribu i maslinovo ulje

Svi se nutricionisti slažu da blagdani nisu pravi trenutak za držanje dijete. Umjesto toga, realnije je razmišljati o tome kako održati postojeću težinu, ponajprije kontroliranjem veličine porcija i ne zapostavljajući tjelesne aktivnosti. Tijekom blagdana nemojte se mučiti izbacivanjem omiljene hrane s jelovnika, jer samo možete izazvati suprotan učinak, pa nećete razmišljati ni o čemu drugome doli o onome što očajnički želite pojesti. Nemojte ništa izbjegavati, ni jesti samo jednu vrstu hrane. Liječnici koji se bave kvalitetom prehrane savjetuju sasvim normalan i uobičajen pristup prehrani u to doba.



Uvijek raznovrsno


Prehrana uvijek treba biti raznovrsna i umjerena. Istraživanja pokazuju da kod onih koji priznaju da tijekom blagdana pojedu više nego što im je potrebno to rezultira povećanom težinom. U blagdanskim razdobljima lakše dolaze do viška kilograma. Jede se sve, bez velike želje za kontrolom unesene hrane. Osnovno je načelo pravilne prehrane raznovrsnost i umjerenost. Nema razloga da se u vrijeme blagdana ne pridržavamo toga te upravo raznolikim namirnicama ne obogatimo naš blagdanski stol. Ne treba preskakati doručak kako bismo se poslije mogli prejedati jer je on važan za dobar početak dana i funkcioniranje organizma. Pri pripremanju mesnih obroka s mesa je poželjno ukloniti svu vidljivu masnoću, a meso podlijevati tekućinama bez masnoća (voda, bijelo vino). Sok od pečenja najbolje je baciti, a ne ga koristiti za variva i povrće jer je bogat štetnim mastima. Neka blagdanski stol bude bogat različitim povrćem i proizvodima od cjelovitog zrna žitarica. Od kolača pripremajte one čiji sastojci imaju manje energije, koji sadržavaju manje masti i odlučite se za voćne vrste. Osim toga, blagdanskim danima prethodi razdoblje posta te se treba odlučiti za ribu i maslinovo ulje. Nakon blagdana treba se vratiti uobičajenoj prehrani i jesti lakšu hranu - voće, povrće i piti mnogo vode, savjetuju stručnjaci.

Ne treba zaboraviti da su i u piću kalorije koje ulaze u ukupni blagdanski zbroj. Stručnjaci napominju kako postoji nekoliko problema s alkoholom za sve one koji pokušavaju održati liniju. Kalorije iz pića ne stvaraju osjećaj sitosti, alkohol izaziva dehidraciju organizma, ponajviše zbog toga što usporava metabolizam, a to izaziva brojne sekundarne posljedice, između ostaloga i smanjenu fizičku aktivnost. Ne treba zaboraviti da je i alkohol bogat energijom, te je poželjno unositi ograničene količine alkohola i odlučiti se za decilitar crnog vina uz obrok, savjetuju stručnjaci.

Alkohol je najbolje kombinirati s bezalkoholnim pićima, ponajviše s vodom, koja će amortizirati njegovo djelovanje i razvodniti unesene kalorije. Dobro je i popiti vodu ili niskokalorični napitak pun natrija i kalija prije odlaska na počinak i ujutro netom nakon buđenja. Liječnici tvrde da je to dobar način za nadoknađivanje izgubljene tekućine i odolijevanje hrani u novom blagdanskom danu.

Umjerenost


Ograničavanje dnevnog unosa pržene i masne hrane uz potpuno izbjegavanje hrane navečer, uvelike bi pridonijelo blagdanskom zdravlju. Prednost treba davati svježim i prirodnim namirnicama, koje moraju biti temelj zdrave prehrane. Uživanje u slavlju bit će potpuno samo ako ne izgubimo smisao za umjerenost u svemu, pa tako i u jelu i piću. Namirnice koje su pogodne za češću uporabu u blagdansko vrijeme su đumbir, crni papar, majčina dušica, tikvice, svježi kravlji sir, tunjevina, plava riba, crveni luk, paprika, vlasac, bijeli papar, parmezan, pureća prsa, celer, senf, aceto balsamico, avokado, limun, naranča, smeđi šećer, mljeveni mak, češnjak, mrkva, cvjetača, poriluk, smokve, bijelo vino, maslinovo ulje, suho voće, sezam, orasi, integralna tjestenina, kikiriki, integralno brašno, suncokretove sjemenke. Uporaba visokokvalitetnih ulja osigurava osjećaj sitosti. Ukupnu dnevnu količinu hrane treba podijeliti u tri do šest manjih obroka.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike