Sport
NASTAVLJA SE MRTVA UTRKA ZA VRH LJESTVICE

Derbi bez pobjednika: Borbena partija šaha na Rujevici završila - remijem
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
Osječani su na Kvarneru vrlo discipliniranom i pametnom igrom uzeli bod

Nogometaši Osijeka nisu poraženi ni u 14. utakmici zaredom. Ovaj put imali su zahtjevan zadatak jer su za pozitivan ishod trebali obuzdati najbolji napad HNL-a, koji ima Rijeka, i još jednom su u tome uspjeli.



Naime, Osijek je jedina momčad kojoj Rijeka ove sezone nije zabila pogodak. Nakon dvije utakmice bijeli napad ostao je na nuli. Trener Nenad Bjelica postavio je odlično svoju momčad. Krenuo je s tri centralna braniča, ali i s dva klasična napadača, što je samo bila potvrda kako se gosti na Rujevicu nisu došli isključivo braniti. Na kraju, završilo je bez pogodaka, iako ih je moglo biti, a Osijek je čak imao i bolje prilike, koje su ostale neiskorištene. Podjelom bodova na kraju će, vjerojatno, biti zadovoljni i jedni i drugi. Osijek jer se s drugog teškog gostovanja u četiri dana vratio s plijenom, a Rijeka jer je takvim ishodom zadržala vodeću poziciju na tablici Prve HNL. Derbi je ponudio više borbenosti i zalaganja negoli velikih uzbuđenja pred vratarima, a njegov početak bio je vatren jer se osjetio naboj, posebno kod bijelo-plavih, zbog provokacija koje su nakon odgađanja utakmice zbog koronavirusa u Osijekovim redovima stizale iz Rijeke. Ipak, strasti su se brzo smirile, Osijek je uspio nametnuti ritam koji mu je odgovarao i gotovo posve limitirati riječku "vatrenu moć".

Žestok početak


Žestoko je bilo u prvih 20-ak minuta utakmice. Obje su momčadi očito u nju ušle prilično nabrijane, pa je bilo puno čvrstih dvoboja, čak i malo nervoze. U 19. minuti zaiskrilo je na terenu nakon nasrtaja Drmića s leđa na Bočkaja. Umiješao se tu kapetan Osijeka Mile Škorić, a epilog te gužve bile su javne opomene Drmiću i Škoriću. Obje su momčadi miksale način igre. Povremeno bi izlazile u visok presing, a povremeno bi svoje prilike za oduzimanje lopte čekale na sredini terena u gustom bloku. Susret je bio ravnopravan, ni jedan od suparnika nije uspio zavladati terenom, a nakon što su se početne tenzije smirile, konačno je na red došao i nogomet. Prvu pravu opasnost stvorila je Rijeka, preko koga drugog nego svog najboljeg strijelca Josipa Drmića. On je pokazao koliko mu je malo prostora potrebno kako bi napravio nered pred suparničkim vratima. Fino ga je u 27. minuti proigrao Murić, Drmić se uspio okrenuti u kaznenom prostoru i stvoriti si mogućnost za udarac. Opalio je prizemno sa šest-sedam metara iskosa, ali je Malenica bio spreman na takav izazov i uspio obraniti taj neugodan pokušaj. Pet minuta poslije stigla je prva prava prilika za Osijek. U 32. minuti Čeberko je odličnom dugačkom loptom pronašao Miereza, Argentinac ju je savršeno umirio, pa lažnjakom prevario Galovića, otvorio si prostor za udarac s 13 metara, koji je i uputio, međutim, on nije bio tako dobar kao sve što je Ramon učinio dotad u toj akciji pa ga je Labrović bez većih problema uspio zaustaviti. Četiri minute poslije pokušao je Tomečak, oštar udarac s 14 metara otišao je pokraj vrata. Što se prilika tiče, prvo poluvrijeme zaključeno je dobrom situacijom za Topčagića. U 38. minuti Fiolićev udarac s 12-13 metara iskosa je blokiran, a lopta je pala ravno na glavu Topčagiću, koji je bio na pet-šest metara od vrata, no pucao je neprecizno, pa se rezultat nije mijenjao. Bilo je to prilično intenzivno prvo poluvrijeme, u kojem je prevladavala borbenost. Prilika nije bilo previše, ali to se nije moglo ni očekivati jer su obje momčadi veliku pozornost dale glavnim napadačkim adutima suparnika. Drmiću i Mierezu nije se dopuštalo disati, ali svejedno su obojica uspjela doći do po jedne prave prilike, koje su si praktično sami stvorili, što samo govori koliko su obojica opasna. Uglavnom, bilo je to taktičko nadmudrivanje dvaju trenera koje u prvih 45 minuta nije donijelo prednost nikome.

Opreznija igra


Drugi dio susreta bio je daleko mirniji i oprezniji. Nije više bilo tako dinamično i agresivno kao u prvih 45 minuta, a terenom su dominirale obrane. I jedni i drugi čekali su nekakvu pogrešku u zadnjem redu suparnika, ali je nisu dočekali. Kako je vrijeme odmicalo, Rijeka je, istina, stidljivo pokušavala više jer se Osijek malo povukao, ali na kraju su Osječani u drugom dijelu imali bolje prilike za pogodak. Jedina prava prilika domaćina bio je pokušaj Gnezde Čerina u 73. minuti, kada je sa 17 metara dobro pucao, a lopta je fijuknula za malo pokrak spojnice u lijevim rašljama. S druge strane, Osijek je do svojih prilika došao u samoj završnici susreta. U 85. minuti Mierez i Fiolić odigrali su lijepi dupli pas, što je Fioliću stvorilo priliku za udarac iskosa s desetak metara, on ga je i uputio, ali ga je stigao blokirati vrlo koncentrirani kapetan Rijeke Smolčić. Iz tog udarca iz kuta rodila se možda i najbolja prilika za goste. Ubacio je Miloš, Škorić je glavom vratio loptu prema Braliću, koji je bio sam na četiri metra od vrata Rijeke, ali nije dobro zahvatio loptu glavom pa je ona završila pokraj okvira vrata.

Općenito, to drugo poluvrijeme izgledalo je kao da su obje momčadi zadovoljnije vrapcem u ruci, točnije, jednim bodom, pa je utakmica tako i završila - bez pobjednika.


Dalibor Keler
RIJEKA - Stadion: Rujevica. Vrijeme: kišovito. Teren: dobar. Gledatelja: 3631. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik) - 6,5. Žuti kartoni: Drmić, Abass (Rijeka), Škorić, Fiolić, Točagić (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MILE ŠKORIĆ (OSIJEK)

RIJEKA

0

Labrović 6,5, Galović 7, Velkovski 7, Smolčić 7, Tomečak 6 (od 80. Vukčević -), Selahi 6,5, Pavičić 6,5 (od 90. Krešić -), Ampem 6,5, Murić 6 (od 80. Vučkić -), Abass 6 (od 46. Gnezda-Čerin 6), Drmić 6 (od 66. Obregon 6)

OSIJEK

0

Malenica 6,5, Bralić 7, Škorić 7, Čeberko 7, Miloš 6,5, Nejašmić 6,5, Brlek 6, Fiolić 6,5 (od 86. Pilj -), Bočkaj 6,5, Mierez 6,5 (od 86. Hiroš -), Topčagić 6 (od 61. Daku 6)

TABLICA
1.Rijeka**18*11**4**3**40:25**37

2.Osijek**18**10**6**2**26:13**36

3.Hajduk**17**10**3**4**29:16**33

4.Dinamo**16**9**4**3**34:15**31

5.Gorica**18**7**5**6**23:24**26

6. Lokomotiva**18**6**5**7**26:24**23

7.Šibenik**18**5**4**9**25:29**19

8.Slaven Belupo**18**4**4**10**17:28**16

9.Istra 1961**17**4**3**10**21:38**15

10.H.dragovoljac**18**1**4**13**15:44**7

Podjela bodova, čini se, odgovarala je i Rijeci i Osijeku jer su obje momčadi igrale bez previše rizika

bitka
UTAKMICOM SU DOMINIRALE SIGURNE OBRANE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini