Osijek
MARA LOPAR KOORDINATORICA ZA BRANITELJE U KBC-U OSIJEK

Branitelji, ne povlačite se u sebe i brinite se o zdravlju
Objavljeno 9. prosinca, 2021.
Od 2017. obavljena su 5463 preventivna sistematska pregleda branitelja

Od 1. ožujka 2017. godine, otkako je počeo s radom Ured koordinatora za branitelje u sklopu Kliničkog bolničkog centra Osijek, ondje su obavljena 5463 preventivna sistematska pregleda te populacije. Od ukupnoga broja pregledano je 5180 branitelja i 283 braniteljice. Duže od četiri godine o njihovim redovitim pregledima skrbi koordinatorica za branitelje Mara Lopar, i sama braniteljica Domovinskog rata, mag. sestrinstva s čak 45 godina civilnoga staža.Ova vitalna, iznimno komunikativna i energična 63-godišnjakinja svaki dan primi pet branitelja, i to na temelju prethodne narudžbe u Područnom uredu hrvatskih branitelja, odakle Lopar dobiva popis te ih potom raspoređuje za dolazak u Ured, ali i dogovara preglede na brojnim klinikama KBC-a. Lopar je, kao član medicinske ekipe u sklopu Specijalne policije "Orao" Osijek, sudjelovala u akciji "Maslenica", a i svi su članovi njezine obitelji, ponosno kaže, branitelji. Kao dobar poznavatelj te populacije, ali ujedno i s medicinski znanjem, izvrstan je izbor za to radno mjesto.

Planski rad


- Ponajprije organiziramo preventivne sistematske preglede i ono što je preporučeno nadalje prema tom pregledu. Branitelji se javljaju i kad imaju zdravstvene tegobe, na temelju uputnice liječnika obiteljske medicine. Ako nakon narudžbe liječnika moraju čekati duže od mjesec dana, oni mogu doći k meni i ja im zatražim ranije termine. Sretna sam što uvijek nailazim na razumijevanje voditelja svih klinika te imam podršku Ravnateljstva, kao i "nositelja" sistematskih pregleda, prof. dr. sc. Domagoja Drenjančevića - naglašava Lopar. Pojašnjava kako preventivni sistematski pregled sadržava laboratorijske i radiološke pretrage, odnosno RTG srca i pluća, UZV abdomena s prostatom te EKG s nalazima internista, dok su kod braniteljica pregledi prošireni i na UZV dojke, ginekološki pregled i UZV te papa-test.

Zanimljivo je što tijekom rada Ureda u proteklih pet godina još ima branitelja koji ne znaju da imaju pravo na preventivni sistematski pregled u KBC-u. Srećom, sve su upućeniji u to. Zahvaljujući odličnoj suradnji sa Sanjom Ivković, voditeljicom Područnog ureda za branitelje, nakon što dobije osobne podatke o branitelju, Lopar ga telefonski obavještava o terminu sistematskog pregleda. Valja naglasiti da je u pandemiji COVID-19 Ured neko vrijeme prestao raditi, no ponovno je otvoren 1. ožujka ove godine. Do početka ovoga tjedna Lopar je uspjela dogovoriti čak 910 sistematskih pregleda.

Brzina i temeljitost


- Postoje branitelji koji 20-ak godina nisu ni izmjerili krvni tlak, a za Ured neki doznaju tek nakon što im njihovi prijatelji suborci to kažu. Neki vrlo neozbiljno shvate pregled, a doživjela sam i da ga otkažu jer ih je netko drugi prijavio, no srećom, njih je mali broj. Ako mi se branitelj ne pojavi na vratima Ureda u 7.15 za ranije dogovoren sistematski pregled, ja ga nazovem i provjerim zašto ga nema, i to ponajprije zbog njega, a potom i zbog plana koji si sastavljam za cijeli mjesec - pojašnjava ova iznimno organizirana koordinatorica kojoj je, kako kaže, desna ruka službenica Ana Flanjak, koja također informira branitelje o njihovu pravu na besplatni preventivni sistematski pregled. Lopar ponosno kaže da je za sve branitelje koji su otvorili vrata Ureda uspjela riješiti ranije termine u dogovoru s klinikama. Svaki dan tako branitelje vodi do raznih ustrojstvenih jedinica, prikuplja njihove nalaze, raspoređuje ih u ambulante i svakome, ističe, kaže da bude strpljiv, kakvi branitelji uglavnom i jesu.

Upitali smo, s obzirom na dob te populacije, kakva im je zdravstvena slika.

- Najmlađi branitelj koji mi je došao na vrata je 1973. godište, a najstariji 1937. Činjenica je da ih sustižu godine i pomalo dolazi do kroničnih bolesti, visokoga tlaka, dijabetesa, neki razviju malignitete, a muškarci nerijetko dolaze zbog prostate. Gledamo da im što više ubrzamo preglede, jer to je srednja i starija populacija. No, unatoč tim tegobama, našim braniteljima nerijetko govorim da moraju biti u pokretu i živjeti ovaj život. Ne smiju se opustiti i povući u sebe, već trebaju neprestano raditi na sebi. Mi branitelji sastavni smo dio društva i ne možemo očekivati samo da nešto dobijemo, nego trebamo nešto i dati. Držim se onoga da svatko dobije onoliko koliko daje sebe, i to ovoj populaciji neprestano ponavljam - kaže Lopar. Naglašava kako ima puno strpljenja i na svoj posao gleda jednako s braniteljske, ali i zdravstvene strane. Kaže kako uspješno balansira između potreba i mogućnosti, pa ne čudi da se u knjizi dojmova nerijetko nađu brojne pohvale, a Lopar posebno ističe jednu nedavno napisanu. Umirovljeni liječnik i branitelj zabilježio je kako je brzina, profesionalnost i temeljitost rada Ureda ravna znanstvenoj fantastici! Stoga bi koordinatorica Lopar voljela da svi koji već nisu nazovu Područni ured hrvatskih branitelja i naruče se za preventivni sistematski pregled.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja nema sklopljene ugovore s privatnicima, a svake godine zanavlja ugovor potpisan s Ministarstvom zdravstva i ravnateljem KBC-a Osijek te se utvrđuje broj preventivnih sistematskih pregleda. Tako da branitelje koje još nisam vidjela na svojim vratima s nestrpljenjem očekujem - poručila je Mara Lopar.Marija Mihelić
ENERGIJA I OSMIJEH
Mara Lopar nakon završetka Domovinskog rata upisala je studij sestrinstva, i to uz posao na Anesteziji. Kaže, nije bilo lako, jedina je olakotna okolnost bila ta što nije morala putovati izvan Osijeka.

- Energija me i danas ne napušta. Nije mi ništa teško i dokle god me zdravlje bude služilo, neću mirovati. Naravno, godine čine svoje, pa pijem tablete za hipertenziju, imala sam i hospitalizacija, no ne dam se i s osmijehom idem dalje kroz život - kaže.

PAMTI IMENA I LICA
Samo na spomen imena jednog branitelja tijekom neformalnoga razgovora, Lopar je odmah znala o kome je riječ. Nametnulo se logično pitanje zna li svakoga od tisuće onih kojima je organizirala pregled.

- Odlično pamtim imena, čak i lica, iako se često ne mogu točno sjetiti razdoblja kad su bili kod mene. Isto tako, mnogo me branitelja prepoznaje na ulici i drago mi je da sam među njima te da na ovom radnome mjestu mogu učiniti nešto za njih - kaže Lopar.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana