Kultura
NATJEČAJ MATICE

"I dok je srca, bit će i Kroacije"
Objavljeno 9. prosinca, 2021.
U Mjesecu hrvatske knjige Ogranak Matice hrvatske u Slatini u suradnji s OŠ Josipa Kozarca Slatina tradicionalno provodi natječaj za najbolje literarne radove pod nazivom "I dok je srca, bit će i Kroacije". Natječaj je sastavni dio projekta "Matica i mladi", koji se ove godine održava 13. put.

- Na sudjelovanje su pozvani svi učenici osnovnih i srednjih škola istočnoga dijela Virovitičko-podravske županije, a odabir teme bio je slobodan. Natječaj uobičajeno završava svečanošću podjele nagrada u knjižnici OŠ Josipa Kozarca uz prigodni program i darivanje. No, s obzirom na neuobičajeno vrijeme, ovogodišnji je natječaj i realiziran online, od početka do kraja, tako da je ove godine zbog epidemioloških razloga izostalo okupljanje na završnoj svečanosti - pojasnila je Zorica Varga, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Slatini. Povjerenstvo je izabralo šest pobjedničkih radova, ali je nagradilo knjigama sve učenike i mentore koji su se odazvali natječaju.

- Budući da smo u Godini čitanja i 500. obljetnici tiskanja Marulićeve "Judite", ta nam se knjiga nametnula kao najpoklon mladim literatima i njihovim mentorima koji ih potiču na stvaranje na hrvatskom jeziku, ostvarujući tako i Matičine zadaće - čuvanje i njegovanje hrvatskog jezika i hrvatske kulturne baštine - rekla je Varga.

Iz OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica nagrađena je Ana Koleno (5. razred) s pjesmom "Vila Jesenka", mentorica je Lareta Žubrinić. Među pobjednicama je i Lana Mandl (8. razred) iz OŠ Josipa Kozarca Slatina s pjesmom "Život", mentorica je Snježana Tot. Iz OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci pobijedila je pjesma "Pad" Ivane Hat (8. razred), čija je mentorica Kristina Krolo. Učenica OŠ Eugena Kumičića Slatina Tara Djokić (6. razred) također je nagrađena za pjesmu "Knjiga", s mentoricom Elvirom Vujčić. Anastazija Pranjić iz OŠ "Ivan Goran Kovačić" Zdenci uvrštena je među pobjednice s pjesmom "Zlatna ti si, Kroacijo", mentor je Domagoj Kaučić, a Tena Maria Rajner (5. razred) iz OŠ Mikleuš za pjesmu "Drži se, heroju naš", mentorica je Marina Dundović.

Organizatori natječaja "I dok je srca, bit će i Kroacije", kao i cijelog projekta "Matica i mladi", zahvaljuju na potpori Gradu Slatini, koji već niz godina prati ovaj vrijedan projekt Ogranka Matice hrvatske u Slatini. P.Ž.
Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike