Novosti
NAFTNI DERIVATI NAKON UKIDANJA VLADINE UREDBE

Cijena eurosupera 95 snižena, eurodizel samo ponegdje jeftiniji
Objavljeno 7. prosinca, 2021.

Cijene naftnih derivata na hrvatskom su tržištu od utorka uglavnom pale, pri čemu su cijene osnovnog eurosupera 95 u prosjeku niže od 23 do 28 lipa po litri, dok se različita kretanja bilježe kod osnovnog eurodizela koji je kod nekih distributera snižen za skromnih dvije-tri lipe, ali je kod nekih cijena ostala ista, ili je lipu viša.



Tako obilazak nekoliko benzinskih postaja, kao i podaci s tražilice najjeftinijih goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te podaci s internet-stranica nekih distributera pokazuje da je cijena benzinskog goriva eurosuper 95 najčešće 10,82 kune po litri, što je za 28 lipa niža od one koja je vrijedila od 15. listopada, kada je Vlada cijenu tog derivata ograničila na 11,10 kuna. Tako, primjerice, Ina na svojim benzinskim postajama osnovni eurosuper 95 prodaje po cijeni od 10,82 kune, to je cijena koju, prema podatcima s tražilice, za taj benzin ima i Lukoil, dok je cijena eurosupera 95 na postajama Croduxa ili Petrola 10,87 kuna po litri, a Shell (Sesvete) ima cijenu od 10,89 kuna. Neslužbeni izračuni pokazuju da će građani za spremnik osnovnog eurosupera 95 uštedjeti od 11 do 14 kuna, no uštede za kupnju osnovnog eurodizela bit će skromne, a kod nekih ih distributera neće ni biti. Naime, cijena osnovnog eurodizela u proteklih je nešto manje od dva mjeseca bila ograničena na 11 kuna po litri, a njegova cijena varira od distributera do distributera. Tako se osnovni eurodizel na postajama Ine prodaje po cijeni od 10,97 kuna po litri, a na Lukoilu 10,98 kuna, što je tri, odnosno dvije lipe manje nego do sada. Cijena osnovnog eurodizela na postajama Tifona i dalje je 11 kuna, a jednu lipu više nego u ponedjeljak ili 11,01 kunu građani će platiti litru eurodizel na postajama Croduxa i Petrola, pokazuju podaci s internet-stranice tražilice goriva i obilazak nekoliko postaja.

Vlada je u ponedjeljak ukinula uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, što je stupilo na snagu u utorak, od kada se ponovno i cijene osnovnog eurosupera 95 i eurodizela formiraju slobodno.


Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece