Novosti
OCJENA AGENCIJE ZA LIJEKOVE I HZJZ-A O SLUČAJU IZ OŽUJKA

Smrt muškarca vjerojatno povezana s cijepljenjem AstraZenecom
Objavljeno 7. prosinca, 2021.

Nakon što je u Hrvatskoj protiv COVID-a cijepljeno više od 2,2 milijuna stanovnika, Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) u utorak je potvrdila prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.



Uzročno-posljedična povezanost primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je - vjerojatnom, a riječ je bila o sindromu tromboze s trombocitopenijom, priopćili su iz HALMED-a. Osim te prijave s fatalnim ishodom, u Hrvatskoj do sada nisu zabilježeni drugi slučajevi ove nuspojave te do sada ni za jedan drugi prijavljeni smrtni ishod nije utvrđena povezanost s cijepljenjem. "HALMED i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak su zaključili ocjenu prijave sumnje na nuspojavu u 33-godišnjeg muškarca koji je preminuo 12 dana nakon cijepljenja cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca (novog naziva Vaxzevria)", priopćio je HALMED. Prijava je zaprimljena u ožujku 2021., nakon čega su provedene opsežne medicinske pretrage i analize u svrhu provođenja ocjene uzročno-posljedične povezanosti s primjenom cjepiva. Navodi se i da u trenutku prijave sindrom tromboze s trombocitopenijom povezan s cijepljenjem protiv COVID-19 nije bio poznat. Europska agencija za lijekove na temelju ocjene prijava zaprimljenih u europskoj bazi nuspojava identificirala je navedeni sindrom te je utvrdila da se vrlo rijetko može pojaviti uz primjenu vektorskih cjepiva. EMA je utvrdila da, iako postoji mogućnost pojave ovog vrlo rijetkog sindroma, ukupne koristi od primjene predmetnog cjepiva u sprječavanju COVID-19, kao i s njom povezanih rizika od hospitalizacije, potrebe za smještanjem pacijenata na odjele intenzivne njege i smrti, nadmašuju potencijalne rizike.

Iako, nažalost, svi lijekovi i cjepiva imaju rizik od razvoja nuspojava, koje u iznimno rijetkim situacijama mogu dovesti do najtežeg ishoda, cjepiva su i dalje najbolja zaštita od COVID-a, koji je dosad odnio više od pet milijuna života i od kojeg je samo u Hrvatskoj preminulo više od 11.000 osoba. Prema posljednjim informacijama EMA-e, u europskoj bazi nuspojava zaprimljene su 624 prijave sumnji na sindrom tromboze s trombocitopenijom na oko 69 milijuna doza cjepiva Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca, primijenjenih u EU/EGP-u do 29. listopada. U Hrvatskoj je do 6. prosinca 2021. primijenjeno 562.938 doza cjepiva Vaxzevria, uz koje su zaprimljene ukupno 1584 prijave sumnji na nuspojave. Od do sada ocijenjenih prijava većinu njih, odnosno 81 posto prijava, čine nuspojave koje nisu ozbiljne, obično su blage ili umjerene i prolaze u roku od nekoliko dana.

HZJZ je u utorak objavio da svi kontakti zaraženih omikron-varijantom koronavirusa idu u 14-dnevnu karantenu, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju. "Ako je izvor zaražen omikron-varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron-varijanti, svi kontakti, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i posljednji dan karantene", stoji u revidiranim preporukama HZJZ-a. "Ako se u postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron-varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa", dodaje se. Izmijenjene su i preporuke za izuzeće od testiranja u dijelu koji se odnosi na zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne osobe - mjere za zdravstvene djelatnike dodatno su opisane u Odluci Stožera civilne zaštite i zasebnim uputama HZJZ-a. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak navečer je potvrdio i treći slučaj omikron-varijante koronavirusa u Hrvatskoj.


Dijana Pavlović
HZJZ je objavio da svi kontakti zaraženih omikron-varijantom koronavirusa idu u 14-dnevnu karantenu

Možda ste propustili...