Regija
KLJUČEVI GRABOVAČKE MRTVAČNICE NEDOSTUPNI

Pokojnika su iz Grabovca morali voziti u Beli Manastir
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
Obitelj Farkaš zbog ključeva mrtvačnice satima čekala na načelnika Zlatka Pinjuha

GRABOVAC - Vera Farkaš (73) iz Grabovca i članovi njezine obitelji nikada neće zaboraviti subotu, 27. studenoga 2021. godine.

Toga je dana, naime, nešto poslije 10 sati, iznenada preminuo njezin suprug Josip s kojim je u braku bila 55 godina. Da tuga i bol budu veći, ‘’pobrinuli’’ su se u Općini Čeminac. Problem, koji se može nazvati gotovo morbidnim, pojavio se s ključevima mrtvačnice na grabovačkom groblju.

- Nakon što je suprug preminuo, kćer Suzana nazvala je liječnika, a u kuću je kasnije došao mrtvozornik koji je utvrdio smrt. Suzana je potom nazvala Marinu Prugovečki, djelatnicu Općine, koju svi zovu kada je riječ o smrtnom slučaju, zato da bi otključala mrtvačnicu - kroz suze priča Vera Farkaš, nastavljajući kako je gospođa Prugovečki rekla da prvo mora obavijestiti načelnika Zlatka Pinjuha, pa će im uzvratiti poziv. No ni nakon pola sata povratne informacije nije bilo. Suzana je tada ponovno pozvala općinsku djelatnicu i ostala zatečena onim što je čula.


 

- Marina joj je rekla da načelnika ne može dobiti. Bili smo izvan sebe. Kod nas je toga dana bila i svinjokolja, pa možete misliti kako mi je bilo. Vrijeme je odmicalo, a pokojni je suprug i nadalje bio u kući. Pozvali smo belomanastirsku tvrtku koja se bavi prijevozom pokojnika. Ni do trenutka kada su oni došli u Grabovac nismo imali informaciju što je s ključevima mrtvačnice na grabovačkom groblju. Nije nam preostalo ništa drugo nego zamoliti ih da ga prevezu u 15-ak kilometara udaljenu mrtvačnicu na groblju u Belom Manastiru, gdje je moj pokojni suprug bio sve do ponedjeljka uoči sahrane - kaže Vera Farkaš, pitajući se zašto ih satima nitko od ‘’općinara’’ nije nazvao te je li njezin suprug, koji je u Grabovcu živio više od 50 godina, to zaslužio. Mrtvačnica je u ponedjeljak bila otključana, a na kovčegu se zaklela da će se za ovu nepravdu čuti daleko izvan Grabovca. Ističe kako joj nije žao što je morala platiti prijevoz pokojnog supruga do Belog Manastira i nazad, nego ju žalosti činjenica što je netko nju i njezinu obitelj “jednostavno napravio budalama”, bez nekog posebnog razloga.



- Ne znam je li načelniku zasmetalo što smo na prozor svoje kuće tijekom svibanjskih izbora postavili sliku njegova protukandidata, sudski spor koji vodi moja kći zbog otkaza u općinskom dječjem vrtiću, ili nešto treće - pita se ožalošćena gospođa Farkaš. Nije propustila prigodu spomenuti i nedavno doneseno općinsko rješenje kojim se utvrđuje obveza plaćanja komunalne naknade za nekretnine, koje je rezultiralo time da su Farkaševi od 2018. godine Općini dužni više od 4000 kuna te su im zbog toga, samo desetak dana prije Josipove smrti, ovršena oba računa.

Priča o ‘’nestalim ključevima’’ brzo se proširila općinom Čeminac, pa je, očito, stigla i do načelnika Zlatka Pinjuha. On je 3. prosinca napisao pismo koje je završilo u svim poštanskim sandučićima. U njemu navodi kako je priča o tome da je zabranio smještaj pokojnog Josipa Farkaša u grabovačku mrtvačnicu neistina.


Ivica Getto

Pinjuh: Strpljenja
’’Istina je sljedeća: od Marine Prugovečki dobio sam poziv u 12.57 sati, na koji se nisam javio jer mi je mobitel ostao u autu, a ja sam bio na sastanku u Osijeku. Čim sam došao do mobitela, u 14.49 sati, Marinu sam pozvao i dobio informaciju o smrti Josipa Farkaša. Rekao sam joj da se javi obitelji i objasni da će ključ od mrtvačnice biti u Grabovcu za nekoliko minuta’’, kaže Pinjuh, nastavljajući kako mu je Marina vrlo brzo priopćila da je već organiziran prijevoz pokojnika u Beli Manastir. ‘’Uz malo strpljenja, razumijevanja i korektnijeg ponašanja sve bi bilo riješeno u kratkom roku. No očito je da svi nisu raspoloženi za korektnost’’, navodi Pinjuh, naglašavajući kako nikada nije mislio da se pokojnik može koristiti u političke svrhe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike