Kultura
UČENIK GLAZBENE ŠKOLE MILKA KELEMENA

Jakov Vašiček drugi na natjecanju puhača Varaždin Woodwind & Brass
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
Mladi polaznik 5. razreda saksofona Glazbene škole Milka Kelemena Jakov Vašiček postigao je zavidan uspjeh na Međunarodnom natjecanju puhača Varaždin Woodwind & Brass. Njegov nastup u C-kategoriji službeno povjerenstvo natjecanja ocijenilo je s 92 boda, što mu je donijelo II. nagradu. Učenikova mentorica je Veronika Brzica, a korepetitor Josip Jagušić.

Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass i Varaždin Woodwind & Bras Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi Varaždin 2015. zajedno s međunarodnim natjecanjem pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix. Ovo bienalno natjecanje održava se u baroknoj palači Erdödy, u kojoj se nalazi i sjedište škole. Broj zemalja sudionica natjecanja raste svake godine, a osim iz Hrvatske, do sada su sudjelovali natjecatelji iz Velike Britanije, Italije, Španjolske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Mladi Jakov Vašiček učenik je 5. razreda saksofona i već se iskazao svojim izuzetnim nastupima. Jedan od njih bio je i Koncert mladih slatinskih glazbenika, održan u lipnju ove godine kao uvod u obilježavanje 50 godina Matice hrvatske u Slatini. Jakov je tada doista virtuozno izveo Andante et Allegro Andréa Chailleuxa.

Učenici slatinske glazbene škole sudjeluju na brojnim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima i postižu zapažene uspjehe. Ako se zadržimo samo na varaždinskom Woodwind & Brass međunarodnom natjecanju puhača, podsjetimo da je 2015. učenik 3. razreda trube tada Osnovne glazbene škole Slatina Jan Mojzeš osvojio I. nagradu u B-kategoriji. Učenika je za natjecanje pripremao učitelj Zoran Vlajnić, a korepetitorica je bila Veronika Hardy. Na tom prestižnom natjecanju već tada sudjelovalo je 398 kandidata iz devet država. Iste godine na varaždinskom natjecanju sudjelovala je u B-kategoriji i učenica 2. razreda flaute Veronika Tkalčević, koju je pripremala učiteljica Melita Bacinger, a na klaviru pratila učiteljica Veronika Hardy. Na Međunarodnom natjecanju puhača u Varaždinu godine 2016. sudjelovale su učenice slatinske škole iz PO Orahovica Vedrana Hodak, 2.r. klarineta, i Ozana Grosel, 3.r. saksofona. Učenice su pripremili učitelji Mladen Subotičanec i Ivan Manjkas, a korepetitorica je bila Mateja Tomas. Hodak je u A-kategoriji osvojila 3. nagradu, a Grosel je u B-kategoriji osvojila 2. nagradu. Godine 2017. u Varaždinu su se natjecale Marija Lena Vujčić u B-kategoriji flaute s mentoricom Melitom Manjkas Bacinger i Lorena Novković u B-kategoriji trube s mentoricom Jelenom Škvorc, a obje učenice na klaviru je pratio Josip Jagušić. Drugu nagradu u A-kategoriji trombona osvojio je 2019. Ian Maleković s mentoricom Jelenom Škvorc, uz korepeticiju Josipa Jagušića. Lana Potalec, učenica 2.r. klarineta u PO Orahovica, iste godine osvojila je 3. nagradu u B-kategoriji. Njezina mentorica bila je Petra Furnstein, a korepetitorica Mateja Tomas. Treću nagradu osvojila je i Lorena Novković u C-kategoriji trube, njena mentorica bila je Jelena Škvorc, te Ena Knežević iz saksofona u D-kategoriji. Njezin mentor bio je Ivan Manjkas, a korepetitor Josip Jagušić.

Vrijedni trubač Jan Mojzeš, koji je osnovna glazbena znanja stekao u Slatini, a glazbeno školovanje nastavio u Zagrebu, još je jednom zablistao u Varaždinu. Naime, kao pobjednik finala postao je laureat natjecanja Varaždin Woodwind and Brass 2019. kao polaznik zagrebačkoga Glazbenog učilišta Elly Bašić. P.Žarković



Petar Žarković
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike