Sport
BIJELO-PLAVI KAPETAN ISPISAO KLUPSKU POVIJEST

Ponosan sam na rekord, ali više od svega želim naslov prvaka s Osijekom
Objavljeno 7. prosinca, 2021.
Mile Škorić je s 266. utakmica postao Osijekov rekorder po broju nastupa u HNL-u prestigavši Bakira Beširevića

Za kapetana NK Osijek Mileta Škorića baš vrijedi izreka: Došao je tiho i ušao u legendu. Utakmica u Velikoj Gorici bila je 266. prvenstvena u kojoj je zaigrao za bijelo-plave, čime je srušio rekord Bakira Beširevića, za koji se mislilo da će vječno trajati.



Škorić je u tome uspio iako, ruku na srce, da je to netko tvrdio na početku njegove karijere, smatrali bismo ga posve ludim. Iznimno težak bio je Miletov proboj do današnjih kota. Debitirao je za bijelo-plave još 2008. kao 17-godišnjak kod Ilije Lončarevića, tada su ga vidjeli kao "veznjaka", ali napredak nije išao glatko. Mučio se Škorić tih godina, pokazat će se poslije, najviše zbog određenih zdravstvenioh tegoba. U tri godine od debija skupio je samo 27 nastupa, a onda je i napustio Gradski vrt. U ljeto 2011. pokušao je u Slovačkoj, nije išlo, pa je te godine završio u Gorici, koja je tada tek izborila plasman u Drugu ligu, a nakon godinu dana prešao je u redove zagrebačkog trećeligaša HAŠK-a. U Osijek se, na preporuku nekadašnjeg napadača bijelo-plavih Dragana Vukoje, vratio u ljeto 2013.

Prekretnica


To se pokazalo prekretnicom njegove karijere jer je od tog trenutka ona krenula uzlaznom putanjom. S godinma je postajao sve važniji igrač bijelo-plavih, a to mu je donijelo i poziv u reprezentaciju Hrvatske, s kojom je, kao vrhunac karijere, bio na Euru prošlog ljeta, a sada se definitivno upisao na popis besmrtnika u bijelo-plavom dresu. Naravno, daleko od toga da je rekao posljednju riječ. Miletu je tek 30 godina, što je za stopere samo početak najboljih nogometnih dana.

- Što mogu drugo reći nego da se osjećam odlično nakon što sam postao rekorder. Toliko sam čestitiki dobio ovih dana od sadašnjih i nekadašnjih igrača Osijeka, javio se i sam Bakir Beširević, pa im svima ovim putem želim zahvaliti. Ušao sam u povijest, ali ne mislim na tome stati. Imam još dosta stvari koje bih želio ostvariti s Osijekom. Prije svega donijeti titulu prvaka u grad na Dravi. To bi tek bila priča! Imam ispred sebe još dovoljno igračkih godina da ostvarim i to, ali, naravno, trebat će se nastaviti dokazivati i boriti se za status koji imam sada - rekao je Mile Škorić, kapetan i novi Osijekov rekorder po broju nastupa u HNL-u.

Tijekom karijere imao je svakavih iskustava. Doslovce je prošao put od dna do vrha, nije bio jedan od onih kojem je put bio posut ružama. Za sve se sam morao izboriti, čime je njegov doseg još veći. Zanimljivo je čuti što on sam smatra prekretnicom u svojoj igračkoj karijeri.

- Uh, teško pitanje. Svakako povratak u Osijek, ali mislim kako je ključna stvar bila stabilizacija kluba nakon dolaska mađarskih vlasnika. To je bio trenutak u kojem smo se svi napokon mogli posvetiti isključivo nogometu jer zbog teške financijske situacije u klubu to prije nije bio slučaj. Naravno, nikako ne smijem zaboraviti ni ulogu trenera Zorana Zekića, koji mi je pružao veliku podršku kada mi je bilo najpotrebnije, a važan je i trenutak kada sam napokon riješio komplicirane zdravstvene probleme koje sam imao. Kod Zekića sam konačno postao ono što sam uvijek i bio - stoper. Prije su me treneri vidjeli u veznom redu, ali od malih nogu bio sam - centralni branič i to je pozicija na kojoj mogu najviše dati.

Gužva za naslov


Svaka nova sezona nudi i 50-ak utakmica pa nije isključeno kako će Mile, ostane li u Gradskom vrtu, brzo dosegnuti i 400. nastup za bijelo-plave. Sada je HNL rekorder, a za apsolutnu titulu igrača s najviše utakmica u svim natjecanjima za Osijek nedostaje mu ih još 18. Teorijski, već bi ove sezone to mogao dosegnuti. U HNL-u je prestigao Beširevića, uskoro bi ga mogao stići i u "apsolutnoj kategoriji" (HNL, Kup i eurosusreti). Bakir je na brojci 327, Mile trenutno na 310. No tko će prestići Mileta u budućnosti?

- Volio bih kada bi se pojavio takav igrač jer to bi značilo da će Osijek ostati stabilan i jak te da igrači neće imati potrebu odlaziti u inozemstvo za prvom boljom ponudom. Što se mene tiče, moji svi planovi vezani su uz Osijek. Kako vrijeme i godine prolaze, sve manje me intrigira inozemstvo. Ovdje mi je odlično, potpisao sam novi ugovor, borimo se za velike stvari pa se uopće ne opterećujem inozemnim angažmanom.

Kad smo već kod borbe za titulu, ove sezone ona će biti "ludo putovanje". Četiri momčadi, Osijek je među njima, a jedna od važnih postaja na tom putu za bijelo-plave već je u srijedu na Rujevici, gdje se igra susret s vodećom Rijekom.

- Stigli smo do sredine prvenstva, kada je u pitanju broj utakmica, a u vrhu tablice stvarno je nezapamćena gužva. To je odlično za HNL, a još je ljepša spoznaja kako smo mi ravnoporavni sudionici te borbe. I to trebamo dokazati na Rujevici u srijedu. Rijeka je odlična momčad, jer da to nije, ne bi bila vodeća, ali vjerujem kako ćemo i mi imati što reći u tom susretu. Bit će to sudar najbolje obrane i najboljeg napada HNL-a. S obzirom na to da smo mi najbolja obrana, vjerujem kako će to presuditi derbi. Bit će neizvjesno, ali mislim kako je do kraja jeseni za nas najvažnije zadržati korak u toj borbi jer nas čekaju teška gostovanja kod Rijeke i Hajduka - zaključio je Škorić.



Dalibor Keler
put
ŠKORIĆ JE

BAŠ PROŠAO PUT OD DNA DO VRHA

O KUP UTAKMICI S RIJEČANIMA
Ždrijeb polufinala SuperSport Hrvatskog kupa nije baš bio naklonjen Osijeku. Dopalo ga je gostovanje na Rujevici početkom ožujka.

- Mogli smo proći bolje u tom ždrijebu, ali tu prije svega mislim na domaćinstvo. Bilo koga da smo dobili od ta tri moguća suparnika, bilo bi teško jer se u polufinale ne može plasirati bilo tko. No nećemo sad kukati. Kup je uvijek nepredvidljivo natjecanje. Mi smo prošle sezone bili domaćini Rijeci u četvrtfinalu pa smo ispali, a vidjeli ste sada protiv Slaven Belupa koliko to mogu biti neugodne utakmice. Međutim, ima do polufinala još puno vremena. Sada se trebamo fokusirati na prvenstveno gostovanje kod Rijeke. To je iznimno važan trenutak ove jeseni.

DEBI U ZADARSKIM STANOVIMA 2008.
Mile Škorić debitirao je za bijelo-plave 22. ožujka 2008. u susretu 25. kola sa Zadrom na gostovanju. Ušao je u 90. minuti, tada kao golobradi tinejdžer, a prvi opus u Gradskom vrtu nije mu bio posebno uspješan. No od povratka 2013. do danas odigrao je 239 prvenstvenih utakmica za bijelo-plave i zabio 15 od 16 pogodaka u HNL-u u dresu Osijeka. Zadrži li se dovoljno dugo u redovima osječkog prvoligaša, Škorić bi mogao napasti i top 5 po broju prvenstvenih nastupa u hrvatskom prvenstvu. Na petom mjestu je Davor Vugrinec s 340 utakmica, a vodeći je nedostižni Jakov Surać, koji je skupio čak 478 nastupa u domaćem prvenstvu.

Mile Škorić

kapetan NK Osijek

Ključni trenutak moje karijere bio je dolazak mađarskih vlasnika i suradnja sa Zoranom Zekićem

Možda ste propustili...

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

OSJEČKI PARAATLETIČAR IDE NA SP

Županović se priprema za svjetsku smotru u Japanu

Najčitanije iz rubrike