Novosti
MILANOVIĆ PONOVNO O SREBRENICI

"To je genocid, ali nije sve isto"
Objavljeno 6. prosinca, 2021.
Tijekom posjeta Komiži na Visu na pitanje novinara je li za njega Srebrenica genocid, predsjednik Zoran Milanović je rekao: "Ja kažem da je, ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid, moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu." Istaknuo je da je za žrtve bitna pravda.

Milanović je prije kazao kako postoje "različite vrste genocida", pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu od onih tijekom holokausta, što su osudili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj Armin Hodžić. Zamoljen da to komentira, Milanović je rekao da to nije zajednica Bošnjaka, nego čovjek za kojeg nikada nije čuo. "Ovo su prilike da ti etnobiznismeni dođu do izražaja. Nije dovoljno zvati se Hadžić ili Hodžić da bi mogao govoriti u ime bošnjačke manjine u Hrvatskoj."

"Ništa od onog što sam rekao nije bilo ni zlonamjerno ni pogrešno. Hrvati imaju dosta delikatan stav spram optuženih za genocid. Sad vidimo da i jedna druga strana pokušava sebe napraviti žrtvom, što jest, ali ne pretjerujmo. Ovo što sad rade gospoda iz Sarajeva, to nije službeno Sarajevo, to je Baščaršija. Rade upravo to da od svog naroda pokušavaju napraviti žrtvu veću nego što jest i upravo oni licitiraju mrtvima, ja to nikada ne radim. I mogu ponoviti sve što sam rekao: postoje genocidi i genocidi, postoje žrtve i žrtve, nije sve isto", kaže Milanović.

Rekao je i da optužbe za genocid u Jasenovcu imaju svoju mjeru, koju mnogi prelaze govoreći o milijun ubijenih. "Mnogi su s te srbijanske strane radili karijeru na tome. Mi kao Hrvati smo na to malo osjetljivi", dodaje. Osvrnuo se i na Milorada Pupovca rekavši da on nije predstavnik Srba, nego vrlo uspješan etnobiznismen koji se uklopio u postojeći zakonski okvir. H
NEĆE DATI POTPIS ZA REFERENDUM
Milanović je izjavio da neće potpisati Mostovu referendumsku inicijativu o ukidanju COVID potvrda jer smatra kako on "nije tu da navija", a Vladi i HDZ-u je poručio da su se sami doveli u tu situaciju. "Već godinu i pol imamo stožerokraciju, a uvjeren sam i vidim da većina ljudi u Hrvatskoj smatra da se o takvim stvarima mora odlučivati na najvišem mjestu, a to je Hrvatski sabor. Pa ako dosad to nije bilo jasno, a nije bilo jasno zbog stranačke politike, onda možda to bude jasno ako uspiju", rekao je.