Kultura
MANIFESTACIJA "PROSINAC U GRADU" U KAZALIŠTU VIROVITICA

"Smrt trgovačkog putnika" i obljetnica dvoje glumaca
Objavljeno 7. prosinca, 2021.

U Kazalištu Virovitica je, u sklopu manifestacije "Prosinac u gradu", održana svečana premijera predstave "Smrt trgovačkog putnika", koju je prema tekstu Arthura Millera režirao mladi osječki redatelj Vanja Jovanović, kojemu je ovo i prva suradnja s virovitičkim kazalištem. Predstavom se također proslavilo velikih 30 godina umjetničkog djelovanja glumaca Vlaste i Igora Goluba u Kazalištu Virovitica.



- Mislim da ne postoji trenutno američki dramski tekst koji je suvremeniji za naše životne uvjete i podneblje. Čovjek kao potrošna roba, čovjek kao tehnički višak, samo kao brojka. Ovo mi je prva suradnja s virovitičkim kazalištem, divan je kolektiv, ugodan rad, imam same pohvale. Najljepši dio u procesu rada je biti dio obilježavanja 30. godišnjice rada Vlaste i Igora Goluba, čast mi je što su baš s mojom predstavom proslavili 30 godina karijere, to su baš profesionalni i talentirani glumci koje svaki redatelj može poželjeti za suradnju - kaže redatelj Vanja Jovanović o poznatom glumačkom paru.

Virovitičanka Vlasta Golub počela je glumiti još kao dijete i, iako je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila kroatistiku, zov kazališnih dasaka bio je jači te se vratila kazalištu.

- Što se tiče uloga, iza mene je osamdesetak uloga i premijera, Igor ima više od 100, dok se odigrane predstave broje u tisućama, mi to zaista ne možemo znati. Kad bi se išlo po bilježnicama gdje je to zabilježeno, mislim da bi ispalo tisuće i tisuće predstava. Ova uloga mi je toliko emotivna. To su one uloge u kojima se svaka majka prepozna jer univerzalnost ovog teksta je prepoznatljiva. To su obiteljski odnosi, to su rečenice koje si svi mi u obiteljima nekada kažemo na ovaj ili onaj način, to su problemi koje mi prepoznajemo. Duboko me je dirnula ova uloga i nekako jako volim tu svoju Lindu. U predstavi ima iskakanja iz originalnog teksta, ima iskakanja u, recimo to tako, privatno, iako je to sve fikcija. Spominju se naši jubileji, za što mislim da je odlična ideja našeg redatelja Vanje Jovanovića i dramaturga Patrika Gregurca, koji su tako osmislili jedno suvremeno gledanje - objasnila je Vlasta Golub te dodala kako joj je drago da se, zbog okolnosti u kojima trenutno živimo, publika vraća u kazalište, te ju slika gotovo punog gledališta puni optimizmom.

Igor Golub, poznati i nagrađivani glumac, oživio je glavnog protagonista djela Arthura Millera.

- Nešto me "ugrizlo" kada sam prvi put ušao u kazalište i nisam više mogao van. Imate poslove i imate pozive. Mislim da je gluma poziv i kada se odazoveš, više ne možeš iz toga van. Sretan sam što sam se prije 30 godina zaljubio u kazalište, to je prekrasan posao i kad vidim ove mlade koji dolaze, presretan sam. Na njima sve ostaje i, kako se kaže u predstavi, nitko neće znati tko smo mi. Bitno da ovo kazalište opstaje i da ljudi gledaju predstave. Ako smo danas nekoga potaknuli i dirnuli u emocije, to je ono što je najvažnije. Ovih 30 godina nije bitno, bitno je da ljude potičemo na razmišljanje, na veselje i sve ostale emocije. To je ono što je pravo iskonski i ljudsko, to je ono što kazalište i treba raditi - otkrio je Igor Golub i ponosno dodao kako se ni na koji način ne boji za budućnost virovitičkog kazališta upravo zbog mladih glumaca i redatelja čije vrijeme tek dolazi.

Koliko cijeni svoje glumce pokazala je virovitička publika, koja ih je nagradila velikim pljeskom, i onima spontanima tijekom same predstave.



Vladimir Grgurić
Igor Golub

glumac

Nešto me “ugrizlo” kada sam prvi put ušao u kazalište i nisam više mogao van. Imate poslove i imate pozive. Mislim da je gluma poziv i kada se odazoveš, više ne možeš iz toga van.

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente