Crna kronika
BURAN PROMETNI VIKEND U SLAVONIJI I BARANJI

Jedan pijan i drogiran bježao policijskoj patroli, dvojica ostala bez vozila
Objavljeno 7. prosinca, 2021.

Pijani vozači obilježili su i prošli vikend kako u Slavoniji tako i u cijeloj Hrvatskoj. "Pravi biser" bio je 21-godišnjak koji je pijan i drogiran automobilom bježao policiji. Policajci su ga pokušali zaustaviti u nedjelju oko 3.30 u Požeškoj ulici u mjestu Brestovac.



Sve je započelo kada su prometni policajci pokušali zaustaviti kombi Volkswagen njemačkih registracija kojim je upravljao nepoznati muškarac. Vozač se nije zaustavio, već je nepropisnom brzinom nastavio vožnju u smjeru Požege gdje je počinio niz prometnih prekršaja. U policijskom izvješću stoji kako je vozač u nekoliko navrata vozio lijevim prometnim trakom, jurio je brzinom od 119 kilometara na sat, nije koristio žmigavce prilikom skretanja, ignorirao je prometne znakove, prošao je kroz crveno svjetlo na semaforu te je pretjecao kolonu vozila pred pružnim prijelazom. Dolaskom do križanja Ulice kralja Petra Svačića i Kralja Krešimira zaustavio je vozilo, izišao iz njega te s putnikom počeo bježati. No policajci su ih ubrzo sustigli i priveli.

Pod utjecajem alkohola od 1,22 promila u krvi vozilom je upravljao 21-godišnjak, dok je kod 22-godišnjeg suvozača, koji je vrijeđao policajce, utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,24 promila. Ne samo da su obojica bila pijana nego su policajci utvrdili i da su drogirani, te su smješteni u posebnu prostoriju dok im djelovanje droge i alkohola ne popusti. Protiv obojice mladića slijedi daljnje kriminalističko istraživanje. Policija je protiv 21-godišnjeg vozača podnijela optužni prijedlog na 38.100 kuna i 60 dana zatvora, a isti taj mladić odbio je vađenje krvi i urina. Visina kazne znat će se nakon sudske odluke.

U Osječko-baranjskoj županiji policajci su privremeno oduzeli vozila dvojici upornih prometnih prekršitelja, tzv. recidivista. U petak u 23.05 u Belišću je zaustavljen automobil kojim je upravljao 31-godišnji Valpovčanin s 2,17 promila alkohola u krvi. Kontrolom vozača i vozila utvrđeno je da je vozač od 2019. godine dva puta pravomoćno presuđen za vožnju bez položenog vozačkog ispita, pa je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo kojim je upravljao. Nadležni sud odredio mu je zadržavanje u zatvoru na 15 dana. U nedjelju u 21.35, opet u Belišću, zaustavljen je automobil kojim je upravljao 45-godišnjak iz Kapelne. U tom slučaju policajci su utvrdili da muškarac vozi iako mu je rješenjem određeno da ne može podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole na rok od dvije godine. Od 2019. godine šest puta je pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima B-kategorije te je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo kojim je upravljao do donošenja odluke o prekršaju.

Tijekom prošloga vikenda u Osječko-baranjskoj županiji policajci su u prometu zatekli 24 pijana vozača, od kojih 22 vozača automobila i dvojicu biciklista. Uz to, zabilježeno je još 175 prekršaja od čega se 68 odnosilo na prebrzu vožnju, 22 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 10 na nepropisno korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, tri na vožnju bez položenog vozačkog ispita i drugo. Jedan od vozača koji je imao 2,11 promila u krvi u petak je u 23 sata u osječkoj Bračkoj ulici zbog prljavog vjetrobranskog stakla udario u drugi automobil. Radilo se o 56-godišnjaku koji je odveden na policiju dok se ne otrijezni.

Novogradiški policajci su u petak oko 14.30 u Novoj Gradiški zaustavili automobil kojim je pod utjecajem 1,71 promila vozio 59-godišnjak. Uvrđeno je da je vozač učestali ponavljač istovrsnih prometnih prekršaja te da nije koristio zaštitni sigurnosni pojas, kao i da mu je vozačka dozvola istekla. I on je odveden na triježnjenje.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji prošlog vikenda u prometu je zaustavljeno 14 pijanih vozača. Najveća koncentracija, od 1,9 promila, izmjerena je 64-godišnjem vozaču u Tordincima. Četiri vozača odvedena su na triježnjenje. Stacionarne kamere zabilježile su 22 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, najviše na državnoj cesti D2 (Podravska magistrala) - 18.



Sandra Lacić
Pijani i drogirani mladić počinio je prilikom bijega nekoliko teških prometnih

prekršaja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike