Osijek
BUDUĆNOST STADIONA GRADSKI VRT

Zapadnu će tribinu srušiti, a stadion će pripasti atletičarima
Objavljeno 7. prosinca, 2021.
- Namijenili smo u proračunu 15 milijuna kuna za rekonstrukciju starog stadiona - najavio je gradonačelnik

Za nedavnog predstavljanja proračuna Grada Osijeka za 2022. godinu, gradonačelnik Ivan Radić najavio je kako su za provođenje programa u sportu osigurana sredstva u iznosu od 40,6 milijuna kuna. Dodatna će ulaganja u idućem razdoblju u sportsku infrastrukturu dosegnuti 33 milijuna kuna, pri čemu je planirana i temeljita rekonstrukcija kupališta Copacabana, ali i stadiona Gradski vrt. Za stari je nogometni hram predviđeno 15 milijuna kuna, a obnova počinje nakon završetka gradnje novog stadiona NK-a Osijek.



Kako tijek izgradnje tog stadiona ulazi u finalnu fazu, preseljenje se očekuje na proljeće iduće godine.

- Razmišljamo unaprijed o sportskoj budućnosti, pa tako i o stadionu Gradski vrt. NK Osijek uskoro će se preseliti na Pampas s obzirom na to da gradnja novog stadiona ide u željenom smjeru. Ono što je bila obveza Grada Osijeka u okviru tog projekta, to smo i ispunili, a to je gradnja sjevernog nastavka Kanižlićeve ulice. Namijenili smo u proračunu 15 milijuna kuna za rekonstrukciju starog stadiona za koji znamo da nije baš u najboljem stanju - rekao je Radić te je s medijima podijelio informaciju kako je razgovor sa strukom pokazao da je zapadna tribina opasnost za gledatelje, ali i prolaznike, pa je izvjesno kako će se morati rušiti.

- Ostatak stadiona želimo prenamijeniti za potrebe atletskog sporta. Imamo naš Atletski klub Žito, koji daje odlične rezultate, a ovako može dobiti još bolje uvjete. Zbog tih razloga želimo postići da Osijek, kao što će nakon rekonstrukcije Copacabane i uređenja bazena infrastrukturno udovoljavati vodenim sportovima, i u atletskim sportovima ima uvjete dostojne četvrtog grada po veličini u Hrvatskoj.

Povijest i rezultati osječke atletike doista su na njihovoj strani. Atletski klub Slavonija osnovan je 1962. godine, koji je čak 12 puta proglašavan najboljim sportskim kolektivom u Osječko-baranjskoj županiji (posljednji put 2016. godine), pohvalit će se kako je to najviše od svih sportskih klubova u županiji.

O Gradskom se vrtu manje-više sve zna, ali evo nešto iz dostupnih podataka. Svoj je današnji oblik stadion počeo dobivati 1977. godine. Tada su bijelo-plavi nogometaši osigurali ulazak u 1. jugoslavensku ligu, a zato što se i za susrete nižeg stupnja natjecanja tražila ulaznica više, Grad Osijek dao je podršku i krenulo se u gradnju novog stadiona na mjestu postojećeg. Zapravo, može se reći da su istočna i donja zapadna tribina doživjele svojevrsnu rekonstrukciju, a iako je bila predviđena gradnja triju velikih tribina (zapadne, sjeverne i južne), izgrađena je samo jedna (zapadna), i u takvom je (nedovršenom) obliku i stanju stadion otvoren 1980. godine. Takav - nedovršen - ostao je do danas. U jesen 2012. godine objavljeno je novo idejno rješenje nedovršenog stadiona, koje je predviđalo novi stadion za 15 tisuća gledatelja, no, kao i više puta dotad, ostalo je na tome.

Kamen se ponovno počeo kotrljati onog trenutka kada je konkretizirano pitanje vlasničkih odnos nad nogometnim klubom i kada su novi investitori 2018. počeli s gradnjom novog stadiona (i nogometnog kampa) na prostoru Pampasa. Svi se vesele novom, a lijepo je znati da ni stari neće biti odbačen.



Dario Kuštro
REKONSTRUKCIJA KUPALIŠTA COPACABANA
Sveobuhvatna je rekonstrukcija kupališta Copacabana planirana u iznosu od 70 milijuna kuna u dvije faze, od kojih prva faza (vrijedna, prema procjeni, do 30 milijuna kuna) završava u lipnju iduće godine. Cilj je rekonstrukcije povećati kvalitetu vode i novih sadržaja na kupalištu, uz istovremeno smanjenje potrošnje vode te adekvatnu zaštitu okoliša. Osijek će konačno dobiti olimpijski bazen koji će omogućiti održavanje natjecanja u vodenim sportovima.

Najčitanije iz rubrike